Hilversum K 747
Iepenlaan 9, 1213 SL te Hilversum

Inleiding

LANDHUIS, gebouwd in 1923 in de trant van de Amsterdamse School door J.C. van Epen. Het kleine landhuis is beeldbepalend gesitueerd aan de kruising van de Iepenlaan en de Sparrenlaan, aan de zuidoostzijde van de Iepenlaan in het villapark Bosplein.

Omschrijving

Landhuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met erkers aan de zuidoost-, zuidwest- en noordwestzijde, ter hoogte van een bouwlaag onder een hoge geknikte rieten kap. De gevels zijn opgetrokken in gesinterde baksteen met een onregelmatig oppervlak en de vensters en deuren, oorspronkelijk met roedenverdeling, zijn van hout.

De voorgevel (ZW) bestaat uit twee delen met links uit het midden geplaatst de hoog opgaande prominente schoorsteen die risalerend uit het gevelvlak is geplaatst. Links daarvan de toegangsdeur, bestaande uit een onder- en een bovendeur, met een stoep die aan de linkerzijde wordt geflankeerd door een muurtje, en rechts een driezijdige erker. In het dakvlak links een dakkapel, rechts een balkon boven de erker met openslaande deuren achter borstwering.

De linker zijgevel (NW) bevat rechts een driezijdige erker met bloembak in bakstenen basement opgenomen.

De rechter zijgevel (ZO) bevat aan de linkerzijde openslaande deuren naar een terras dat aan de linkerzijde wordt geflankeerd door een driehoekige bloembak en aan de rechterzijde een driezijdige erker, waarboven het balkon met openslaande deuren achter borstwering. Links in het dakvlak een dakkapel.

De achtergevel (NO) bevat in het midden een deur, in het dakvlak twee dakkapellen.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een klein landhuis in de trant van de Amsterdamse School uit de eerste helft van de twintigste eeuw naar het ontwerp van J.C. van Epen, beeldbepalend gesitueerd aan een kruising in het villapark Bosplein.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis landhuis

Epen, J.C. ; Noord-Holland