Hilversum D 2801
Utrechtseweg 71, 1213 TM te Hilversum

Inleiding

VILLA 'De Wikke', gebouwd in 1926 door W.M. Dudok voor eigen bewoning ontworpen in zakelijk expressionistische bouwtrant. De villa is vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde van de Utrechtseweg naast de villa Utrechtseweg 69, eveneens in 1926 gebouwd naar het ontwerp van W.M. Dudok, ondertekend door J.A. Verschuyl.

NB: De serre aan de oostzijde is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Villa, opgetrokken op een T-vormige plattegrond ter hoogte van twee bouwlagen en een kapverdieping, met garage aan de noordzijde, ommuurde terrassen aan de oost-, en (zuid)westzijde, welke laatste is belegd met zwart/witte plavuizen. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen op een plint van zwarte baksteen. De samengestelde ver overstekende schilddaken zijn bedekt met gesmoorde Romaanse pannen, met een hoog opgaande schoorsteen aan de westzijde en een lagere aan de zuidzijde. De vensters met ronde onderdorpel, en deuren zijn van hout, de lateien van beton. Het merendeel van de gevelopeningen is uitgevoerd als een reeks vensters met penanten onder doorgaande latei.

De voorgevel (W) bevat links een risalerend element ter hoogte van een bouwlaag onder steekkap met de noklijn haaks op de weg. Onder de kap, aan de rechterzijde bevindt zich het portiek, belegd met zwart/witte plavuizen, naar de brede toegangsdeur met rechthoekig venster en lantaarn en dat aan de zuidzijde wordt ommuurd. De vestibule wordt aan de zuidzijde verlicht door twee brede vensters. In de westgevel een reeks van vijf vensters, een venster aan de zuidzijde. De westgevel van het hoofdvolume bevat in de hoek de hoge schoorsteen met geprofileerde randen, en op de verdieping een reeks van tien gevelopeningen, waarvan de laatste een deur bevat naar een halfcirkelvormig balkon dat op de begane grond aansluit aan een vensterpartij met een reeks van zeven ramen, waarbij op het niveauverschil in de onderzijde van het balkon een betonnen balk is geplaatst. Links op de begane grond een stalen venster met roeden. Op de noordwesthoek op de verdieping een venster. De linker zijgevel (N) bevat links de garage onder steekkap. In de topgevel van het hoofdvolume op de begane grond een reeks van vijf vensters, op de verdieping twee lange en smalle glas-in-loodramen ter verlichting van het trappenhuis. In de noordgevel van het risalerende element vensters en een deur.

De rechter zijgevel (Z) bevat rechts uit het midden geplaatst de schoorsteen, ondersteund door een betonnen balk. Links een deur naar het terras, op de verdieping een reeks van vier vensters. De achtergevel (O) is opgebouwd uit drie delen. Geheel links een risalerend geveldeel met op de begane grond een reeks van drie vensters, op de verdieping een vensterstrook. Rechts wordt het dakvlak doorgezet tot boven een deur en twee stolpvensters. Links hiervan, in de hoek, op de verdieping een deur naar een balkon omgeven door stalen buizen op bollen. Op de verdieping een reeks van acht vensters. Op de begane grond drie stolpvensters.

Waardering

De villa 'De Wikke' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in zakelijk expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van W.M. Dudok uit de eerste helft van de twintigste eeuw, gesitueerd naast de villa Utrechtseweg 69, eveneens door W.M. Dudok ontworpen.

Dudok, W.M. ; Noord-Holland