Hilversum P 1291
Hilversum, BY Badhuislaan

Inleiding

Bakstenen TRAPAFSLUITING bij de taludtrap naar de Oude Haven uit 1916 naar het ontwerp van W.M. Dudok. De trapafsluiting is gesitueerd op de hoek van de Badhuislaan en de Couperusweg. De trap in de zuidhoek geeft toegang tot de Oude Haven.

Omschrijving

Trapafsluiting in klinkersteen in decoratief metselwerk met veelvuldig gebruik van horizontale en vertikale lijnenpatronen en uitkragend metselwerk. De trapafsluiting bestaat aan de westzijde uit een hoge vierkante pijler met borstwering aan weerszijden en afgesloten door een lage vierkante pijler aan weerszijden. Aan de oostzijde twee borstweringen tussen lage pijlers. De hoge pijler wordt afgesloten door een koperen lantaarn. De bovenzijde van de borstweringen met zeegvorm en centraal gemetselde pilaarvorm. Twee borstweringen met rechte bovenzijde uitgevoerd in de zuidhoek aan de bovenzijde van de trap.

Waardering

De bakstenen trapafsluiting is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een trapafsluiting in de stijl van de Amsterdamse School.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Trappartij

reconstructie koperen lantaarn