Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522860
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Villa Hestia
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 2001
Kadaster deel/nr: 
82848/135
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
141065 - 469641

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA, genaamd "Hestia", gebouwd als hoofdonderdeel van een voormalige buitenplaats, in de tweede helft van de 19de eeuw in neoclassicistische bouwtrant. De villa is vrijstaand en beeldbepalend gesitueerd op een terrein omsloten door de Utrechtseweg aan de westzijde en het Laapersveld aan de oostzijde. De villa is zowel op de Utrechtseweg georiënteerd als op het kruispunt Utrechtseweg/Emmastraat/Laapersweg.

Omschrijving

Villa, opgetrokken op rechthoekige plattegrond ter hoogte van een souterrain, twee bouwlagen en een kapverdieping onder geknikt schilddak. De gevels zijn gepleisterd met een horizontale geleding in ingesneden banden en kroonlijsten en een verticale geleding in pilasters op de hoeken. De pilasters hebben ingesneden banden op de begane grond en cassettes op de verdieping. Onder de daklijst een fries met guirlandes. De vensters hebben toogvormige bovendorpels en een gestucte decoratieve omlijsting.

De voorgevel (W) heeft een symmetrische indeling en is drie vensterassen breed. In het midden de dubbele toegangsdeur, bereikbaar via een trap met natuurstenen treden. Links en rechts een schuifvenster. Op de verdieping drie schuifvensters met kruisroede. In het fries in de cassette van de middelste as staat de naam Hestia. In het dakvlak een dakkapel met draairamen, fronton en wangen.

De linker zijgevel (N) is drie vensterassen breed. Op de begane grond in het midden een nis met halfronde bovenzijde. Links en rechts een schuifvenster waaronder een koekoek in het souterrain.

De rechter zijgevel (Z) bevat op de begane grond links een serre waarvan de openslaande deuren in het midden bereikbaar zijn via enkele treden, rechts een aanbouw. Op de verdieping in het midden een groot venster met een gekleurd glas-in-loodraam ter verlichting van het trappenhuis. Links openslaande deuren, rechts een klein samengesteld venster.

De achtergevel (O) is drie vensterassen breed en bevat links op begane grond een venster met draairamen en bovenlichten en op de verdieping een schuifvenster met kruisroede. In het midden op de begane grond openslaande deuren met zijlichten en bovenlichten, en rechts openslaande deuren. Op verdieping midden en rechts openslaande deuren naar het balkon boven de veranda. Links de koekoek van het souterrain.

In het interieur bevinden zich oorspronkelijke onderdelen, onder meer decoratieve gestucte plafonds, een plafond met geprofileerde lijsten en ingelegde schilderstukken op doek, een trappenhuis, een hal met halfrond venster met roedenverdeling boven kroonlijst, geprofileerde kozijnen, granitovloeren, lambrizeringen, haardpartijen en kastenwanden.

Waardering

Villa "Hestia" van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in neoclassicistische bouwtrant uit de 19de eeuw, met gaaf bewaarde interieuronderdelen, alsmede sociaalhistorische waarde als vroeg onderdeel van de ontwikkeling van het villagebied aan de zuidzijde van Hilversum. De villa is stedenbouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende situering op de hoek van de Utrechtseweg en het kruispunt Utrechtseweg/Emmastraat/Laapersweg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaUtrechtseweg291213 TKHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumD4342

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18601860globaalvervaardiging