Rijswijk B 748
Van Vredenburchweg 174, 2285 SE te Rijswijk

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Overvoorde). Het in oorsprong uit 1623 daterende hoofdgebouw, waarvan de voor- en achtergevel in 1745 is vernieuwd, kreeg in de tweede helft van de 18de eeuw zijn huidige grondvorm en in 1833-1834 zijn huidige aanzien doordat het met een verdieping is verhoogd. Bij de restauratie in de 20ste eeuw zijn alle vensters van een 18de-eeuwse roedenverdeling (15/120-ruits) voorzien. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken rood bakstenen huis, met aan de rechterzijde (oost) een korte uitstekende geel bakstenen aanbouw, bestaat uit twee bouwlagen en een kapverdieping beëindigd door een houten daklijst en onder een met gesmoorde pannen gedekt, afgeplat schilddak (met kort opgaande schilden); dakkapellen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van zeven traveeën breed heeft centraal de entreepartij aan een gebogen Bentheimer zandstenen stoep van drie treden met stoeppalen (1745) en bestaat uit een eenvoudige deur in natuurstenen omlijsting van twee gecanneleerde pilasters en een fries (jaartal 1623), waarboven een wapen van de gemeente Den Haag (nieuw) geplaatst in een rechthoekige spaarnis. De achtergevel heeft eveneens zeven traveeën en één vensteras in de korte aanbouw. In de rechterzijgevel drie vensterassen en twee keldervensters; de linkerzijgevel heeft twee vensterassen en een uitgemetselde schoorsteen. In het INTERIEUR is onder meer de ruimte-indeling en de afwerking van belang.

HOOFDGEBOUW van algemeen belang:

- vanwege het in oorsprong 17de-eeuwse herenhuis dat in de 18de eeuw zijn huidige aanzien verkreeg;

- vanwege de sobere architectonische vormgeving;

- vanwege de beeldbepalende en kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg en aan de Van Vredenburchweg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats