Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522875
Complexnummer
522873 - Overvoorde
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82945/166
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Rijswijk B 819
Rijswijk B 679
Rijswijk B 806
Rijswijk B 748
Van Vredenburchweg 174, 2285 SE te Rijswijk

Omschrijving

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Overvoorde. De aanleg van Overvoorde kenmerkt zich door de in landschapsstijl vergraven vijverpartij, de slingerende lanen en wisselende zichten. Zeer vermoedelijk is de aanleg onder het beheer van Johan Willem van Vredenburch in 1833-1834 gerealiseerd, zoals de litho van Lutgers uit het midden van de 19de eeuw laat zien (de kadastrale minuut van 1812 toont nog een formele aanleg). In 1778 werd aan Overvoorde het aangrenzende buiten Outshoorn toegevoegd, waardoor het perceel werd verdubbeld. Samen met het aan de overzijde van de Van Vredenburchweg liggende huis Steenvoorde (1802) en het eveneens aan de overzijde gesitueerde huis Voorde (1800) vormde Overvoorde één bezit. De aanleg van deze buitenplaatsen is door zichtassen met elkaar verbonden: vanaf het huis Overvoorde loopt een zicht over de weiden richting De Voorde; vanuit het park is een zicht uitgespaard op het hoofdgebouw Steenvoorde (afgebroken), zie Topografisch Militaire Kaart 1874-1913. Het park in landschapsstijl met grote waterpartij, deels om het huis heenlopend, heeft een formele ondergrond. Verschillende elementen die op de kaart van Cruquius uit 1712 staan getekend zijn thans nog herkenbaar, zoals de aan de westzijde gelegen toegangslaan tot het herenhuis, de open ruimte (weide) voor het huis, de later in landschappelijke vormen vergraven en de rechthoekige omgrachting rondom de huisplaats met aan de noord- (zuid) en oostzijde daarvan rechthoekige percelen. Hoewel deze percelen in de landschappelijke aanleg zijn opgenomen is de aswerking (zuidoost-noordwest) met het huis als kernpunt nog aanwezig. Vanaf het huis is een fraai zicht over de slingerende vijverpartij en de open, iets komvormige weide gestoffeerd met boomgroepen van eiken, beuken, kastanje en rododendrons Het vloeiende patroon van het water door het park biedt steeds wisselende zichten. De oostelijke helft van de aanleg, het deel van de voormalige buitenplaats Outshoorn, is niet echt verweven met de landschappelijke aanleg rondom het huis Overvoorde. Hier wordt de kern gevormd door een grote centrale open ruimte ingericht met enkele boomgroepen; slingerende sloot rondom. Over deze weide liep oorspronkelijk een zicht naar het huis Steenvoorde. De aan de noordkant van de aanleg liggende rechthoekige moestuinen en boomgaarden, zie Topografische Militaire Kaart 1874-1913, zijn thans ingericht als tennisbanen.

Waardering

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, behorende tot de buitenplaats Overvoorde, van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de aanleg in landschapsstijl die vanaf het einde van de 18de eeuw tot stand is gekomen en waarin enkele formele elementen nog herkenbaar zijn;

- als restant van de oorspronkelijke reeks buitenplaatsen;

- als groene enclave in een verstedelijkt gebied;

- vanwege de visueel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522873. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
invloeden