Rijswijk B 748
Bij Van Vredenburchweg 174, 2285 SE te Rijswijk

Omschrijving

Westelijke BRUG MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Overvoorde. Het voorplein voor het huis wordt aan twee zijden afgesloten door twee identieke toegangshekken uit 1720 in Lodewijk XIV-stijl. Op een bakstenen boogbrug staan rood bakstenen pijlers op verspringende plattegrond met een natuurstenen basement en een natuurstenen bekroning gevormd door een piëdestal met bolvormige vaas. Tegen de voorzijde van de pijlers zijn met guirlandes en bladvormen versierde gekroonde wapenschilden geplaatst (cartouche). Tussen de pijlers een eenvoudige uitgevoerd hek van later datum; aan weerszijden waaiervormig uitlopende balustradehekken die door versierd smeedwerk met elkaar zijn verbonden, uitgevoerd in Lodewijk XVI stijl.

BRUG MET TOEGANGSHEK van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectonische vormgeving en als gaaf voorbeeld van een toegangshek in Lodewijk XVI stijl;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de aanleg;

- vanwege de hoge ornamentele waarde;