520064 - Groenendaal/Bosbeek
Heemstede C 5093
Bij Glipper Dreef 209, 2104 WG te Heemstede

Omschrijving onderdeel 4: VIJVER (Bosbeek).

Voor het huis Bosbeek gelegen vijver uit de eerste helft van de 18de eeuw. De vijver ligt niet in de as van het huis, maar ten zuidwesten hiervan. Wellicht bestond er een tweede vijver of kom als tegenhanger van deze gespiegeld over de as vanuit het hoofdhuis. De dieper gelegen vijver heeft twee rechte zijden en twee gebogen zijden met daartussen ingezwenkte hoeken. De gemetselde beschoeiing is inmiddels vernieuwd. Aan de oost- en westzijde leidt een hardstenen trap met drie treden toe tot het opnieuw aangelegde wandelpad om de vijver. De treden worden aan beide zijden afgesloten door keermuurtjes, waarop gebeeldhouwde natuurstenen dekplaten in Lodewijk XIV-stijl. Het beeldhouwwerk, twee vazen en twee leeuwfiguren, boven aan de trappen, is niet oorspronkelijk.

De vijver is van belang:

- als inmiddels zeldzaam voorbeeld van een dergelijke 18de-eeuws element;