520064 - Groenendaal/Bosbeek
Heemstede B 3251
Groenendaal 3, 2104 WP te Heemstede

Omschrijving onderdeel 9: KOETSHUIS (Groenendaal).

Voormalig koetshuis uit de late 18de-eeuw van één bouwlaag onder met pannen gedekte zadeldaken. Het koetshuis is gebouwd in een U-vorm bestaande uit een dwars deel met twee vooruitspringende vleugels, waardoor een klein voorplein ontstaat. Het geheel is gepleisterd en voorzien van natuurstenen pilasters. Voorts vensters en deurpartijen in laat 18de-eeuwse stijl, vermoedelijk bij restauratie (groten)deels vernieuwd. Tegen de zuidgevel is vermoedelijk later in de trant van de architectuur van het koetshuis een serre (oranjerie?) gebouwd. Het koetshuis is thans in gebruik als restaurant.

Het koetshuis is van belang:

- als functioneel onderdeel van de buitenplaats;