522915 - Servaasbolwerk
Utrecht B 4974 A2
Servaasbolwerk 11, 3512 NK te Utrecht
Servaasbolwerk 12, 3512 NK te Utrecht
Servaasbolwerk 13, 3512 NK te Utrecht

Servaasbolwerk 11;12;13

Woonblok van drie in een rij gelegen HERENHUIZEN (complexonderdeel 2). De symmetrisch ingedeelde voorgevel telt negen traveeën, waarvan de middelste drie licht risaleren onder een fronton. Van de drie bouwlagen is alleen de begane grond gepleisterd (schijnvoegen). De voorgevel wordt horizontaal geleed door een dubbele cordonlijst ter hoogte van de eerste verdiepingsvloer en een kroonlijst. Tussen de tweede en derde bouwlaag komt alleen in de middenrisaliet een cordonlijst voor. De vensters begane gronds bevatten T-schuiframen, de paneeldeur in de middenrisaliet is rechts van de middenas geplaatst. De vensters op de verdiepingen zijn alle licht getoogd en alleen in de tweede bouwlaag van een doorlopende de vensters afsluitende schouderboog voorzien. De vensters zijn gevat tussen muurdammen met verdiepte velden, de hoeken van de risaliet worden in de derde bouwlaag gemarkeerd door gepleisterde hoekblokken. De bovenste vensters zijn voorzien van een gepleisterde sluitsteen of een omlijsting met kuif (middelste van drie vensters). De flanken van de voorgevel met elk drie vensterassen zijn spiegelbeeldig gelijk. De deur is tegen de middenrisaliet geplaatst, de middenas wordt op de tweede en derde bouwlaag benadrukt door een venster met gepleisterde omlijsting, alleen boven voorzien van een kuif, evenals het venster met schouderboog ter weerszijden van de middenas op de verdieping. De beide vensters links en rechts van de middenas (die eindigt met een platgedekte dakkapel) in de derde bouwlaag worden afgesloten door een gepleisterde sluitsteen.

Waardering

Woonblok van drie herenhuizen, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van in eclectische stijl opgetrokken woonhuis. Van stedenbouwkundige belang vanwege de ligging langs de Stadsbuitengracht en als onderdeel van deze bebouwing langs de singel. Ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)