Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522927
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Brakkesteyn
Complexnummer: 
522926 - Brakkenstein
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
30035/187
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Nijmegen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nijmegen
X-Y coördinaat: 
188355 - 425631

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

1. DE VILLA

Omschrijving

De blokvormige, witgepleisterde VILLA, gebouwd in 1865 in een aan het neoclassicisme ontleende stijl, heeft een rechthoekig grondplan, een kelder, twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een plat dak met omlopende dakschilden, gedekt met gesmoorde Oegstgeester pannen en aan de bovenzijde afgesloten met een houten lijst. In het midden van het voorschild bevindt zich een met een fronton afgesloten dakkapel met een stolpraam en aan weerszijden voluutvormige zijborden en attieken met balusters. De dakschilden zijn verder voorzien van een aantal eenvoudige 2-ruits dakramen. In het achterschild bevinden zich twee schoorstenen.

Over de gehele breedte van de achtergevel bevindt zich een witgepleisterde tweelaags aanbouw onder een plat dak met een gesneden houten hek. De aanbouw is vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw opgetrokken. Tegen de achtergevel van de aanbouw zijn later nog een stenen aanbouw en een aanbouw van plaatmateriaal geplaatst, die niet onder de bescherming vallen. Dit geldt ook voor de rechthoekige serre van ijzer en glas, die tegen de rechter zijgevel is geplaatst. Hierbij is de gevelindeling intact gebleven.

De villa is witgepleisterd met een grijs geschilderde plint en heeft op de hoeken van voor- en zijgevels pilasters met spiegels. Deze gevels zijn voorzien van een gekorniste cordonlijst en een gekornist fries. De gevels worden afgesloten met een geprofileerde kroonlijst met bakgoot, die ter plekke van de middenrisaliet is gekornist. De gevels van de achteraanbouw zijn onversierd en worden afgesloten met een houten bakgoot op gesneden klossen. De deuren en de vensters zijn, behalve in de middenrisaliet en de aanbouw, voorzien van gepleisterde, geprofileerde omlijstingen met afgeronde hoeken en kuiven, 2-ruits schuifdeuren en stolpramen met bovenlichten en persiennes. De vensters en deuren van de aanbouw zijn ook voorzien van persiennes. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL telt drie traveeën, met in het midden een risaliet. In deze iets smallere middentravee bevindt zich de ingangspartij. De ingangspartij bestaat uit een paneeldeur met zijlichten en een bovenlicht voorzien van smeedijzeren roosters. In het bovenlicht is een deurlicht opgenomen. Het kozijn is geplaatst op hardstenen neuten en wordt omgeven door een brede gepleisterde, geprofileerde lijst, aan de bovenzijde afgesloten met een kroonlijst. Boven de deur bevindt zich een luifel van glas en smeedijzer, versierd mer ijzeren kwastjes. Deur en luifel dateren vermoedelijk van ca. 1916. Rechts van de deur is in de gevel een marmeren steen aangebracht met het inschrift: "J.B.D.T./ 1865". Boven de deur bevindt zich een venster met brede middenstijl en twee 2-ruits draairamen. Het venster is afgesloten met twee gekoppelde segmentboogjes, waarvan de boogtrommels, de bogen en de geboortestenen zijn versierd met stucornamenten. De cordonlijst heeft onder het venster een veld met stucornamenten.

Aan weerszijden van de middenrisaliet bevinden zich in de eerste en de tweede bouwlaag resp. een deur en een venster. De rechter deur heeft een gedeeld bovenlicht en een kuifornament op het kalf.

De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL telt twee traveeën, die worden gescheiden door een brede pilaster, waarin zich twee nissen bevinden, een rondboogvormig afgesloten nis in de eerste bouwlaag en een segmentboogvormig afgesloten nis in de tweede bouwlaag. De rondbogen hebben een geprofileerde omlijsting op dekplaten, die rusten op stucornamenten. Aan weerszijden van de segmentboogvormig afgesloten nis bevinden zich eveneens stucornamenten. In de eerste en de tweede bouwlaag bevinden zich resp. deuren en vensters. De linker zijgevel van de aanbouw heeft in de eerste bouwlaag een deur met bovenlicht en in de tweede bouwlaag een venster met stolpraam en gedeeld bovenlicht.

De RECHTER ZIJGEVEL is op dezelfde wijze vormgegeven als de linker zijgevel. Hier bevindt zich echter voor vrijwel de gehele breedte van de eerste bouwlaag een later aangebrachte serre. In het fries bevindt zich ter plekke van de middenpilaster een 2-ruits zolderraampje. De rechter zijgevel van de aanbouw is op vrijwel dezelfde wijze vorm gegeven als de linker zijgevel.

De ACHTERGEVEL heeft in de eerste bouwlaag een gewijzigd venster en twee niet oorspronkelijke aanbouwen. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee vensters met T-ramen, een Frans balkon met 2-ruits deur en een klein venstertje.

In het INTERIEUR zijn in de eerste bouwlaag de oorspronkelijke indeling en een aantal andere elementen bewaard gebleven. De indeling bestaat uit een middengang, voorafgegaan door een vestibule, links een kamer en de keuken en rechts twee kamers en suite, waarvan de scheidingswand met schuifdeuren is verdwenen, en nog een kamer in de aanbouw. In de gang met marmeren vloer en plinten bevindt zich een tweearmige bordestrap met een eenvoudige houten leuning en spijlen. De rechter en de linker voorkamer hebben rijk geornamenteerde schouwen uitgevoerd in grijsgeaderd marmer en hout in resp. neorococo- en neorenaissance-stijl. In de houten boezems zijn schilderijen opgenomen. In de rechter kamer bevindt zich tussen de marmeren schoorsteenmantel en het schilderij een spiegel. Het schilderij in de linker voorkamer is een latere vervanging, toen een vorige eigenaar het oorspronkelijke stuk meenam. De vestibule en de kamers hebben rijk geornamenteerde stucplafonds. Het stucplafond in de achteraanbouw is uitgevoerd in Art Nouveau-stijl. De voorkamers hebben marmeren plinten. Verder zijn een aantal paneeldeuren in geprofileerde omlijstingen bewaard gebleven. De deuren van de voorkamers hebben boven de omlijsting nog een houten hoofdgestel.

Waardering

VILLA uit 1865.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en vrij gaaf voorbeeld in ex- en interieur van een villa in een van het neoclassicisme afgeleide stijl. De villa heeft esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals goede verhoudingen en bijzondere interieurelementen zoals de rijk geornamenteerde schouwen.

- Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het landgoed Brakkenstein.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan het eind van de oprijlaan.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDriehuizerweg2856525 PLBrakkensteinNijmegen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapGezondheidszorgKliniek

Neurologie

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HATERTB5095

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenNeo-Lodewijk XV-stijlinvloeden
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18651865exactvervaardiging

gevelsteen

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Tulleken, J.R.P. ; Gelderlandopdrachtgever