Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522940
Complexnummer
522937 - Begraafplaats Altrade
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82963/29
Kadastrale aanduiding
Hatert A 9150
Nijmegen, Op de begraafplaats ten zuiden van de kruising Daalseweg met Daalsedwarsweg

Omschrijving

3. De KRUISWEGSTATIES

Omschrijving

De vijf KRUISWEGSTATIES bestaan uit drie kapelletjes van rode en twee van oranje verblendsteen. Hierbij zijn de onderbouw en het middendeel in verblendsteen en de plint, afzaten en de topgevel met schouderstukken in hardsteen uitgevoerd. In een spitsboogvormig afgesloten nis, die is omlijst met uit profielstenen en hardsteen samengestelde colonnetten, bevindt zich een gebeeldhouwde voorstelling in zandsteen reliëf met halffiguren. Onder de nis bevinden zich ingemetselde hardstenen platen met opschriften. Van rechts naar links op de eerste statie: "I STATIE/ JESUS WORDT TER DOOD/ VEROORDEELD"; op de tweede statie: "II STATIE/ JESUS NEEMT HET KRUIS/ OP ZIJNE SCHOUDERS" en in de plint: "IN MEMORIAM/ Fam. FELET"; op de derde statie: "III STATIE/ JESUS VALT TEN EERSTEN/ MALE ONDER HET KRUIS"; op de vierde statie: "IV STATIE/ JESUS ONTMOET ZIJNE/ LIEVE MOEDER" en in de plint: "IN MEMORIAM/ Fam. HAMER"; en op de vijfde statie: "V STATIE/ SIMON v. CYRENE HELPT/ JESUS HET KRUIS DRAGEN" en in de plint: "IN MEMORIAM/ Fam. F.Th.J.H. Dobbelmann".

Waardering

Vijf KRUISWEGSTATIES uit 1885 naar ontwerp van J.J. Weve.

-\tVan architectuurhistorische en kunsthistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van kruiswegstaties in de stijl van de neogotiek met esthetische kwaliteiten in het beeldhouwwerk.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging langs de begraafplaatsmuur in de as van de dwarspaden. De kruiswegstaties hebben ensemblewaarde als een functioneel onderdeel van een R.K. begraafplaats met een kenmerkend laat 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter.

-\tVan cultuurhistorische waarde als een uitdrukking van een oorspronkelijk uit de middeleeuwen stammende gewoonte, waarbij de namen van de opdrachtgevers en geldschieters worden vermeld op het kunstwerk.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522937. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruiswegstatie Rooms-katholieke kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1885
1885
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden