522937 - Begraafplaats Altrade
Nijmegen, Op de begraafplaats ten zuiden van de kruising Daalseweg met Daalsedwarsweg

4. Het GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM is in het laatste kwart van de 19de eeuw vervaardigd in neogotische stijl. De ontwerper komt vermoedelijk uit de kringen van het St. Bernulphusgilde, omdat de stichter en leider van het in 1869 opgerichte Gilde, de Utrechtse priester Gerard van Heukelum tot de familie Van Heukelum behoorde.

Het grafmonument bestaat uit een staand en een liggend gedeelte. Het staande gedeelte, de stèle is gehouwen uit zandsteen en is voorzien van beeldhouwwerk in hoog reliëf. Het heeft een gebeeldhouwde architectuur-omlijsting van pinakels met casementen, hogels en kruisbloemen aan de voorzijde en beide zijkanten. De bovenzijde wordt afgesloten met een uitspringende lijst die is voorzien van kantelen. Tussen de pinakels bevindt zich een rechthoekig veld met een ondiepe driepasboogvormig afgesloten nis, waarvan de zwikken zijn gevuld met bloemen. In de nis bevindt zich een gebeeldhouwde halffiguur, voorstellend Christus die uit het graf verrijst en met zijn rechterhand een zegenend gebaar maakt en in zijn linker hand een kruisstaf met wimpel vasthoudt. Onder het graf bevindt zich een verdiept veld gevuld met een levensboom, waarin twee familiewapens zijn verstrengeld. Hierboven is in gotisch schrift in hoog reliëf het opschrift: "Ego . sum . resurrectio . et . vita" aangebracht.

Het liggende gedeelte bestaat uit een hardstenen plaat die versieringen en opschriften in gotische letters in laag reliëf heeft. De plaat draagt het volgende inschrift: "+B.E.H. van Heukelum/ geboren Ficq/ geboren VII Maart MDCCCXXX/ overleden XXIII Maart MDCCCLXXVII/ +N.W.A.J.M.H. van Heukelum/ geboren III December MDCCCLXVII/ Overleden XXIX Juli MDCCCLXVIII/ N.D. van Heukelum/ geboren VII Octob. MDCCCXXVII/ overleden XIV Juni MDCCCXCVI/ Hendrik Nicolaas Maria/ van Heukelum/ geboren XXII Aug. MDCCCLX/ Overleden VII Juli MCMXXIII". Deze tekst wordt langs de vier randen omzoomd door banden met het inschrift: "Credo . in . unum/ Deum . Patrem . omnipotentem . Pastorem/ coeli . et. terrae/ visibilium . omnium . et . invisibilium". De vier hoeken tonen gevleugelde figuren met aureolen, mogelijk de vier evangelisten.

Waardering GRAFMONUMENT VAN HEUKELUM uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuur- en kunsthistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een grafmonument in neogotische stijl met rijk uitgevoerd beeldhouwwerk.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan één van de belangrijkere paden van de begraafplaats. Het grafmonument heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een begraafplaats met een kenmerkend laat 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de funerair-historische en genealogische waarde van het grafteken.