Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522942
Complexnummer
522937 - Begraafplaats Altrade
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82963/38
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hatert A 9150
Nijmegen, Op de begraafplaats ten zuiden van de kruising Daalseweg met Daalsedwarsweg

Omschrijving

5. Het GRAFMONUMENT VEERKAMP

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT VEERKAMP is ca. 1900 vervaardigd in neogotische stijl. De grafkapel is gemaakt door de steenhouwer H.A. Euwens (1840-1910), wiens naam in het rechter postament is te lezen.

Het grafmonument bestaat uit een neogotische open grafkapel en een liggende steen. De hardstenen grafkapel heeft een vierkant grondplan, een met een waterlijst afgesloten sokkel, een zadeldakje met nagebootste rensleien en een kruisbekroning op de top en twee aangekapte zadeldakjes boven de topgeveltjes van de zijgevels, die worden bekroond met een kruisbloem.

De VOORGEVEL heeft een tootboogvormig afgesloten opening, die wordt omlijst door twee zwart granieten zuilen op postamenten en voorzien van composietkapitelen. Op het rechter postament staat het inschrift: "H.A. Euwens". De topgevel heeft schouderstukken en een geprofileerde lijst. Tussen de lijst en de boog bevinden zich banden met de opschriften: "FAMILIE" en "VEERKAMP". De ZIJGEVELS hebben twee tootboogvormig afgesloten openingen. De achtergevel heeft in de topgevel een driepasvormige opening. In de kapel leiden vijf marmeren treden naar een marmeren beeld van een treurende vrouw, die met haar rechter arm leunt op een marmeren kruis met Christusmonogram.

De grafplaat is van zwart graniet gemaakt en draagt het volgende inschrift: "CAROLUS/ B.E. VEERKAMP/ 1850 + 1902/ JULIANA/ F.B. VEERKAMP-DEES/ 1818 + 1891/ ELISABETH A.M. VEERKAMP-TERWINDT/ 1853 + 1904".

Waardering

GRAFMONUMENT VEERKAMP uit ca. 1900 door H.A. Euwens (grafkapel)

-\tVan architectuur- en kunsthistorisch waarde als goed en gaaf voorbeeld van een hardstenen grafkapel met marmeren sculptuur en granieten tombe in neogotische stijl.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan het hoofdpadenkruis van de begraafplaats. Het grafmonument heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een begraafplaats met een kenmerkend laat 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de funerair-historische en genealogische waarde van het grafteken.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522937. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Euwens, H.A. ; Gelderland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
steenhouwer