522937 - Begraafplaats Altrade
Bij Daalseweg 200, 6521 GR te Nijmegen

6. Het GRAFMONUMENT SMULDERS

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT SMULDERS is ca. 1908 vervaardigd in de stijl van de Art Nouveau voor de scheepsmagnaat A.F. Smulders, die de bouwmaterialen voor het Suezkanaal had geleverd.

Het grafmonument bestaat uit een ruw granieten kruis op een brede sokkel, waarvoor een grafplaat ligt van ruw graniet. In het kruis is verdiept een bronzen portretmedaillon van A.F. Smulders en profil aangebracht. Een levensgrote bronzen vrouwenfiguur staat links voor het kruis en kijkt vol ontzag naar Smulders op. De vrouw raakt slaat met haar rechter hand op haar borst en heeft in haar linker hand een hamer in een bos eikenloof. Rechts voor het kruis ligt een krans van eikenloof met een banderol en een groot scheepsanker. In het kruis staat de volgende tekst in reliëf: "A.F. SMULDERS/ 1838-1908/ G.M. SMULDERS-WESTERLAKEN/ 1837-1919". Het graf heeft een omheining die bestaat uit blokken graniet, waar bronzen stangen met bladmotieven in reliëf tussen zijn bevestigd.

Het GRAFMONUMENT SMULDERS uit ca. 1908.

-\tVan kunsthistorische waarde als voorbeeld van een grafmonument in de stijl van de Art Nouveau met rijk uitgevoerd beeldhouwwerk in brons, waaronder een levensgroot beeld.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging direct achter het hoofdpadenkruis van de begraafplaats, waar het opvalt door zijn grote afmetingen en de voor Nederland zeldzame vormgeving. Het grafmonument heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een begraafplaats met een kenmerkend laat 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de funerair-historische en genealogische waarde van het grafteken.