Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522951
Complexnummer
522949 - Museum Kam
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82961/138
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Hatert A 7876
Museum Kamstraat 47, 6522 GB te Nijmegen

Omschrijving

Omschrijving

2. De CONCIERGEWONING heeft een rechthoekig grondplan, een kelder en twee bouwlagen onder een plat overstekend dak. Materialen en metselverband zijn hetzelfde als bij het museum. De gevels worden geleed door pilasters van de kolossale orde met siermetselwerk aan de bovenzijde en afgesloten met een fries van siermetselwerk en een geprofileerde kroonlijst op gepaarde consoles.

De smalle VOORGEVEL telt twee vensterassen met schuiframen, die boven een T-verdeling en een 4-ruits bovenlicht met geel kathedraalglas hebben.

De LINKER ZIJGEVEL heeft vier bredere assen, waarvan de eerste en de vierde blind zijn uitgevoerd. In de tweede as bevindt zich onder de pergola de voordeur, een paneeldeur met zijlichten en een rondboogtrommel met siermetselwerk. Boven de deur bevindt zich een groot venster met een veelruits raam (trappenhuis). In de derde as bevinden zich boven en beneden twee gekoppelde vensters met ramen en meerruits bovenlichten De ACHTERGEVEL heeft links een paneeldeur met ruit en 4-ruits bovenlicht en rechts een T-schuifraam met 4-ruits bovenlicht. Hierboven bevindt zich in de tweede bouwlaag een venster van hetzelfde type. Achter het huis is een plaatsje dat van de rest van de tuin wordt afgescheiden door een muurtje met siermetselwerk.

De RECHTER ZIJGEVEL van de woning is gebouwd tegen het naastgelegen pand.

In het INTERIEUR zijn oorspronkelijke elementen bewaard gebleven zoals: paneeldeuren in een houten omlijsting, eenvoudige stucplafonds, terrazzovloeren en een Art Deco schouw met groene tegels. In de kelder kan men via een onderaardse gang in het museum komen.

Waardering

CONCIERGEWONING uit 1922.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een conciergewoning bij een voor een specifieke, archeologische collectie gebouwd museum. De conciergewoning vertoont expressionistische en Art Deco-stijlinvloeden. De conciergewoning heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp zoals goede verhoudingen, bijzonder materiaalgebruik en een rijke ornamentering.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging in de Museum Kamstraat.

-\tVan ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het Museum Kam-complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522949. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning bij museum Kam

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1922
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Expressionisme
invloeden
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kam, Gerard Marius ; Gelderland
opdrachtgever
Leeuw, Oscar ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur