522961 - LIMOSKazerne
Molenveldlaan 59, 6523 RJ te Nijmegen

4. KANTINE Omschrijving

De KANTINE heeft een rechthoekig grondplan en anderhalve bouwlaag en een zolderverdieping onder een overstekend zadeldak met betonpannen en windveren. De voorgevel heeft een tweelaags uitbouw, waarvan het overstekende zadeldak dezelfde nokhoogte heeft als de hoofdmassa. Tegen de rechter zijgevel bevindt zich een later aangebouwde rechthoekige éénlaags serre met plat dak.

De kantine is opgetrokken uit in kruisverband gemetselde baksteen. Het gebouw heeft een met hardsteen afgedekte plint en sierbanden van gele verblendsteen. De gevels worden afgesloten met geprofileerde bakgoten op korbelen. De vensters hebben hardstenen lekdorpels en zijn recht afgesloten in de lange gevels en segmentboogvormig in de korte gevels, waar ze zijn voorzien van zandstenen geboorte- en sluitstenen.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links van het midden een uitbouw, waarin zich de ingangspartij bevindt. Deze bestaat uit een verbrede deur, een 3-ruits bovenlicht en een rondboog met zandstenen geboorte- en sluitstenen. De rondboogtrommel is gevuld met metselmozaïek. Hierboven bevindt zich een venster dat op dezelfde wijze is afgesloten en een zandstenen veld met het inschrift: "CANTINE" in Art Nouveau-stijl. De kantine telt links van het vooruitspringend gedeelte vier vensterassen rechts ervan acht vensterassen. In de eerste bouwlaag bevinden zich vier deuropeningen met moderne deuren en acht vensters met 9-ruits ramen. In de tweede bouwlaag bevinden zich twaalf 3-ruits ramen met verticale roedenverdeling. Oorspronkelijk sloot onder deze vensters het lessenaarsdak van de veranda aan, die de volle breedte van de gevel besloeg.

De LINKER ZIJGEVEL heeft drie vensters met 15-ruits schuiframen en metselmozaïek in de segmentboogtrommels.

De RECHTER ZIJGEVEL wordt grotendeels aan het oog onttrokken door de later aangebouwde serre. Boven de serre bevinden zich twee segmentboogvormige 3-ruits bovenlichten. Rechts bevindt zich een dichtgemetseld venster. In de topgevel bevindt zich een stolpraam met 8-ruits bovenlicht en luiken, afgesloten door een strek met geboorte- en sluitstenen.

De ACHTERGEVEL heeft vier groepen van drie dichter bij elkaar geplaatste, langwerpige vensters, die bestaan uit een 9-ruits raam en een 3-ruits bovenlicht, die ter plaatse van de verdiepingsvloer worden gescheiden door een betegeld veld. Een van onderramen is vervangen door een deur. Tussen de eerste en de tweede groep vensters van rechts bevinden zich twee deuropeningen, waarvan de rechtse deels is dichtgemetseld. De rondboogvormig afgesloten deuren hebben een bovenlicht en een boogtrommel met metselmozaïek.

KANTINE uit 1905-1906.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en vrij gaaf voorbeeld van een kantine met invloeden van neorenaissance-stijl en Art Nouveau.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan het einde van het laantje tussen de twee hoofdgebouwen. De kantine heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het LIMOS-kazernecomplex.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne Kantine

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Infanteriekazerne Kantine