522961 - LIMOSKazerne
Molenveldlaan 2, 6523 RM te Nijmegen
Molenveldlaan 2 A, 6523 RM te Nijmegen
Molenveldlaan 2 B, 6523 RM te Nijmegen
Molenveldlaan 4 B, 6523 RM te Nijmegen

3. KLEDINGMAGAZIJN Omschrijving

Het KLEDINGMAGAZIJN heeft een rechthoekig grondplan, waarbij het westelijke deel, waarin het kantoorgedeelte was gehuisvest, aan beide lange zijden iets naar voren springt t.o.v. het magazijngedeelte. Hoewel beide delen even hoog zijn en zich onder één plat dak bevinden, telt het kledingmagazijn drie bouwlagen en het kantoor twee bouwlagen.

Het kledingmagazijn is opgetrokken uit in kruisverband gemetselde baksteen. Het gebouw heeft een met hardsteen afgedekte plint en sierbanden van gele en zwarte verblendsteen (magazijn) of zandstenen speklagen en een waterlijst (kantoor). De gevels worden afgesloten met een bloktandlijst van gele verblendsteen en een bakgoot op klossen. De vensters, die hardstenen lekdorpels en zandstenen geboorte- en sluitstenen hebben, zijn segmentboogvormig afgesloten behalve op de verdiepingen onder het dak, waar ze recht afgesloten zijn. De vensters van het magazijn zijn op de begane grond dichtgemetseld en op de verdiepingen voor het grootste deel dichtgezet met plaatmateriaal. De vensters van het kantoor hebben veelruits schuiframen en op de begane grond segmentboogtrommels met metselmozaïek.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (zuidgevel) heeft links het kantoorgedeelte met twee vensterassen en rechts het magazijn, dat tien assen breed is. De vierde as van rechts heeft drie dubbele pakhuisdeuren boven elkaar. Onder de vensters van de derde bouwlaag bevindt zich een zandstenen veld met het opschrift: "MAGAZIJN VOOR KLEEDING EN NACHTLEGER".

De LINKER ZIJGEVEL heeft in de eerste bouwlaag een dubbele deur met segmentboogtrommel en links een 9-ruits raam met 6-ruits bovenlicht. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee gekoppelde lange smalle vensters met 6-ruits ramen en 4-ruits bovenlichten.

De ACHTERGEVEL (straatzijde) is vrijwel op dezelfde wijze vorm gegeven als de voorgevel. Hier zijn echter geen pakhuisdeuren en in de tiende as van links bevinden zich tweemaal twee smalle trappenhuisvensters schuin boven elkaar.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de tweede en de derde bouwlaag twee vensters.

KLEDINGMAGAZIJN uit 1905-1906.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en vrij gaaf voorbeeld van een kledingmagazijn in neorenaissance-stijl.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan de Koolemans Beijnenstraat. Het kledingmagazijn heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het LIMOS-kazernecomplex.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats Fouragegebouw Kledingmagazijn

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Infanteriekazerne Kledingmagazijn