Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522969
Complexnummer
522961 - LIMOSKazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82962/62
Kadastrale aanduiding
Hatert H 2852
Bij Dommer van Poldersveldtweg 112, 6523 DC te Nijmegen

Omschrijving

9. Vier TOEGANGSPOORTEN, waarvan één met WACHTHUISJES, HEKWERK

Omschrijving

De TOEGANGSPOORT bij de hoofdingang heeft twee gemetselde muurdammen, waarin gemetselde WACHTHUISJES met natuurstenen bekroning zijn opgenomen. De muurdammen zijn voorzien van rollagen en natuurstenen afdekplaten. De wachthuisjes zijn vierkant met afgeronde hoeken en verjongen zich naar boven toe. De wachthuisjes worden bekroond door een koepel met vier nevenkoepeltjes die de bekroning van de afgeronde hoeken vormen. De wachthuisjes hebben aan de straatzijde een rondboogvormig afgesloten venster met tralies en aan de zijde van de kazerne een rondboogvormig afgesloten opening. De drie overige toegangspoorten hebben gemetselde achthoekige hekpijlers, die zijn voorzien van rollagen en natuurstenen afdekplaten.

De dubbele toegangshekken hebben smeedijzeren spijlen met een cirkelvormige bekroning. De spijlen worden met elkaar verbonden door drie banden van ornamentaal gezaagd plaatijzer met ajourwerk.

Aan de zijde van de Dommer van Poldersveldtweg en de Van 't Santstraat wordt het voorterrein van het hoofdgebouw van het trottoir gescheiden door een HEKWERK, dat bestaat uit een voetmuur en hoge gemetselde posten met natuurstenen afdekplaten, waartussen zich velden van smeedijzeren spijlen bevinden. De hekwerken sluiten aan op de wachthuisjes.

Waardering

Vier TOEGANGSPOORTEN, waarvan één met WACHTHUISJES, HEKWERK

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een toegangspoorten en hekwerk in de voor kazernes zeldzame stijl van het rationalisme met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals een goede en gave hoofdvorm met een bijzondere detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan resp. de Van 't Santstraat, Dommer van Poldersveldtweg en de Postweg. De toegangspoorten met wachthuisjes en hekwerk hebben ensemblewaarde in samenhang met het eveneens door Limburg ontworpen hoofdgebouw en als functioneel onderdeel van het kazernecomplex.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als onderdeel van een K.N.I.L. kazerne (voorheen koloniale reserve), welke een herinnering vormt aan het koloniale verleden van Nederland. De kazerne heeft zeldzaamheidswaarde, omdat zij is ontworpen door een particulier architect, een unicum in de Nederlandse kazernebouw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522961. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair wachtgebouw Schildwachthuisje en hekwerk
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1912
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Infanteriekazerne

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Limburg, J. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur