522961 - LIMOSKazerne
Limoslaan 21, 6523 RZ te Nijmegen
Limoslaan 23, 6523 RZ te Nijmegen

8. KANTINE VOOR HET BURGERPERSONEEL

Inleiding

De KANTINE VOOR HET BURGERPERSONEEL behoort tot de Prins Hendrikkazerne en is in 1910 gebouwd door J. Limburg in de stijl van het rationalisme. Hoewel de kantine in dezelfde stijl is gebouwd als het hoofdgebouw, draagt ze door haar asymmetrie, galerijen en loggia een open, bijna mediterraan, karakter en vormt een tegenstelling met de streng symmetrische monumentaliteit van het hoofdgebouw. Door het gebruik van een afwijkende baksteen lijkt het alsof de borstweringen onder de rondboogvensters nieuw of opnieuw zijn gemetseld.

Op de eerste verdieping van de kantine bevindt zich een kamer voor de commandant. Hij kon van hieruit de loggia bereiken om bij gelegenheid de manschappen toe te spreken.

Omschrijving

De KANTINE VOOR HET BURGERPERSONEEL heeft een rechthoekige plattegrond en telt één c.q. twee c.q. drie bouwlagen. Links bevindt zich een iets hoger gedeelte en rechts van het midden bevindt zich een hoger gedeelte, dat aan de voorzijde drielaags is en aan de achterzijde tweelaags. Het drielaags gedeelte heeft een plat dak met twee dakschilden, voor en achter, tussen doorlopende muurdelen. De dakschilden zijn gedekt met gesmoorde tuiles du Nord. De overige daken zijn plat en liggen binnen een met zandsteen afgedekte borstwering.

De gevels zijn opgetrokken uit in kruisverband gemetselde baksteen en voorzien van een met een rollaag afgesloten trasraam. De rechthoekige vensters hebben natuurstenen lekdorpels en worden afgesloten met rollagen of strekken. De rondboogvensters, deuren en arcadebogen hebben een boogomlijsting van vier rollagen, waarvan de derde om en om naar voren springt. De meeste vensters hebben veelruits ramen. De rondboogvensters hebben onderin twee 6-ruits ramen, daarboven een smalle 4-ruits strook en bovenin een 4-ruits bovenlicht met verticale roedenverdeling.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft in het hoge gedeelte op de begane grond een rondboogvormig afgesloten portiek met twee vensters en gewijzigde deuren. Hierboven bevindt zich op de eerste verdieping een met een rondboogvormige drielichtopening afgesloten loggia, die toegankelijk is via drie dubbele deuren met rondboogbovenlichten. In de tot boven de dakschilden doorlopende muurdelen links en rechts bevinden zich de trappenhuizen met smalle lange vensters.

Links en rechts van het hoge gedeelte bevinden zich door rondboogarcaden afgesloten open galerijen van resp. zeven en drie bogen. De galerijen hebben een met natuursteen afgedekte borstwering, behalve in de middelste boog van de lange galerij die open is gelaten. De bogen rusten op natuurstenen zuilen met abstract geornamenteerde kapitelen. Op de galerijen komen alternerend deuren- en vensters met rondboog bovenlichten uit. Galerijen, loggia en portiek hebben terrazzovloeren.

Het hogere linker deel heeft vier vensters met 8-ruits ramen en daarboven drie kleine vensters.

De LINKER ZIJGEVEL heeft een dubbele deur met 8-ruits bovenlicht en een trap van zes gemetselde treden. De deur wordt aan weerszijden geflankeerd door een venster met 9-ruits raam en 6-ruits bovenlicht. De linker zijgevel van het drielaags gedeelte heeft twee kleine vensters in de tweede en drie kleine vensters in de derde bouwlaag. Het tweelaags gedeelte heeft drie vensters met veelruits ramen.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een rondboogvormig afgesloten opening die toegang geeft tot de kleine galerij aan de voorkant. Rechts heirvan bevinden zich drie rondboogvensters. De rechter zijgevel van het drie- en tweelaags gedeelte is op dezelfde wijze ingedeeld als de linker zijgevel.

De ACHTERGEVEL heeft in de lage delen alternerend rondboogvensters en rondboogdeuren. Het tweelaags gedeelte heeft in het midden een deur met bovenlicht, aan weerszijden geflankeerd door vensters met 9-ruits ramen en 6-ruits bovenlichten. Op de verdieping bevinden zich vensters van hetzelfde type. In de achtergevel van het drielaags gedeelte bevinden zich twee kleine vensters. Het hogere gedeelte rechts springt naar voren en heeft in de eerste bouwlaag drie vensters met 8-ruits ramen en daarboven drie kleine vensters.

In het INTERIEUR is de indeling bewaard gebleven. Op de eerste verdieping Deze kamer heeft een bewerkte houten lambrizering. In het voormalige personeelsverblijf bevinden zich vier muurschilderingen met Indische taferelen.

KANTINE VOOR HET BURGERPERSONEEL uit 1910 van J. Limburg.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een kantine in de voor kazernes zeldzame stijl van het rationalisme met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals een goede en gave hoofdvorm met een bijzondere detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde enerzijds vanwege de ligging aan de rand van het voormalige exercitieterrein, het Molenveld en anderzijds vormt het de afsluiting van de reeks hoge kazernegebouwen achter het hoofdgebouw. De kantine heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het kazernecomplex.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als onderdeel van een K.N.I.L. kazerne, welke een herinnering aan het koloniale verleden van Nederland vormt. Dit komt tot uiting in de muurschilderingen met Indische taferelen in één van de ruimten. De kazerne heeft zeldzaamheidswaarde, omdat zij is ontworpen door een particulier architect, een unicum in de Nederlandse kazernebouw.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne Kantine voor het burgerpersoneel

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Infanteriekazerne

Rationalisme