Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522991
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
20349/3
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Nijmegen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nijmegen
X-Y coördinaat: 
187840 - 428926

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WINKEL-WOONHUIS gelegen aan de zuidwestzijde van de Kannenmarkt. Het pand is in 1903 gebouwd naar ontwerp van de Nijmeegse architect J.S. Grandjean op de kelders van een oudere voorganger, waarvan slechts 19 jaar daarvoor de onderpui nog was gewijzigd. De architectuur is beïnvloed door de strakke, geometrische Art Nouveau.

Het pand is gebouwd in opdracht van de `Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij', afdeling `weg en werken', ten behoeve van de huisvesting van een reisbureau en een bestelkantoor. Deze functie is thans nog terug te vinden in de benamingen boven de twee ingangen. De Maatschappij heeft bestaan van 1841 tot 1938, het jaar waarin de Nederlandse Spoorwegen werden opgericht.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt drie bouwlagen onder een met gesmoorde kruis- of bouletpannen gedekt zadeldak met schild aan de voorzijde. Het pand bevat door tongewelven overwelfde kelders, behorend bij een voorganger van het pand.

De VOORGEVEL heeft op de begane grond een houten winkelpui met links een entree met 2-ruits stolpdeur met ongelijk ingedeeld, 15-ruits bovenlicht. Rechts heeft de gevel een entree met deur met glaspaneel en ongelijk ingedeeld, 9-ruits bovenlicht. In het midden bevat de gevel een etalage. Het glas in de bovenlichten en het glaspaneel van de deur rechts hebben gefacetteerd glas. De winkelpui heeft een hardstenen plint en wordt aan weerszijden boven deze plint tot aan de puibalk geflankeerd door muurdammen bekleed met blauw geglazuurde baksteen. Daarboven zetten de muurdammen zich voort in hardstenen opzetstukken. Onder de etalage bevinden zich de plint twee kelderlichten, waarvan het rechter is voorzien van een rooster in siersmeedwerk in Art Nouveau stijl. Boven de pui bevindt zich een tegeltableau met de tekst `Hollandsche Spoorweg', gesigneerd rechtsonder `Joost Thooft & Labouchere / Delft'. Het kozijn van de pui is versierd met snijwerk in Art Nouveau stijl. Boven de linker entree staat in Art Nouveau belettering `bestelgoederen' en boven de rechter entree `reisbureau'. De linker stijl van de etalage bevat in houtsnijwerk ` ' en de rechter stijl `6'. Midden boven de etalage is in snijwerk een gevleugeld treinwiel aangebracht. Verder zijn de bovendorpel en stijlen versierd met snijwerk, deels in een strakke belijning.

De eerste en tweede verdieping bevatten elk drie T-vensters met getoogde, ongelijke ingedeelde 10-ruits bovenlichten. Het dakschild bevat een dakkapel met 4-ruits stolpraam.

De ACHTERGEVEL bevat op zowel de eerste als de tweede verdieping links een tweelichtvenster met twee enkelruits schuifvensters met 6-ruits bovenlichten. In het midden bevindt zich een enkelruits schuifvenster met 4-ruits bovenlicht. Geheel rechts heeft de gevel een enkelruits venster. De geveltop heeft een 4-ruits stolpvenster. De gevel wordt afgesloten met een eenvoudig geprofileerde windveer.

Het INTERIEUR bevat onder meer paneeldeuren met gesneden omlijsting in strakke belijning. Deze strakke belijning komt ook voor op de gedraaide balusters en de gesneden trappaal. Onder de vensters in de voorgevel bevindt zich een lambrizering met panelen.

Waardering

Winkel/woonhuis uit 1903 van architect J.S. Grandjean in een stijl beïnvloed door de strakke, geometrische Art Nouveau.

- Van architectuurhistorische waarde als een - vooral wat betreft het exterieur - gaaf bewaard voorbeeld van een winkel/woonhuis uit 1903 met oorspronkelijke onderpui in Art Nouveau stijl. Karakteristiek is vooral de gaaf bewaarde onderpui met het snijwerk en tegeltableau. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de Kannenmarkt, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gebouwde of gewijzigde winkels.

- Van cultuurhistorische waarde als herinnering van een reisbureau annex kantoor van één van de oorspronkelijke spoorwegmaatschappijen in Nederland, de Hollandsche Spoorwegen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKannenmarkt66511 KCCentrumNijmegen
NeeKannenmarkt86511 KCCentrumNijmegen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorReisbureau
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NIJMEGENCC/87068725A2
NIJMEGENCC/87068725A1
NIJMEGENCC/87068725A4
NIJMEGENCC/87068725A3
NIJMEGENCC/87068725A5

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Bovenwoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19031903exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Firma Thooft en La Bouchere ; Gelderlandkeramist / plateelbakker / tegelbakker
Grandjean, J.S. ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur
Hollandsche IJzeren Spoorweg-Mij ; Gelderlandopdrachtgever