Nijmegen C 8725 A2
Nijmegen C 8725 A1
Nijmegen C 8725 A3
Nijmegen C 8725 A5
Kannenmarkt 6, 6511 KC te Nijmegen
Kannenmarkt 8, 6511 KC te Nijmegen

Inleiding

WINKEL-WOONHUIS gelegen aan de zuidwestzijde van de Kannenmarkt. Het pand is in 1903 gebouwd naar ontwerp van de Nijmeegse architect J.S. Grandjean op de kelders van een oudere voorganger, waarvan slechts 19 jaar daarvoor de onderpui nog was gewijzigd. De architectuur is beïnvloed door de strakke, geometrische Art Nouveau.

Het pand is gebouwd in opdracht van de `Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij', afdeling `weg en werken', ten behoeve van de huisvesting van een reisbureau en een bestelkantoor. Deze functie is thans nog terug te vinden in de benamingen boven de twee ingangen. De Maatschappij heeft bestaan van 1841 tot 1938, het jaar waarin de Nederlandse Spoorwegen werden opgericht.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt drie bouwlagen onder een met gesmoorde kruis- of bouletpannen gedekt zadeldak met schild aan de voorzijde. Het pand bevat door tongewelven overwelfde kelders, behorend bij een voorganger van het pand.

De VOORGEVEL heeft op de begane grond een houten winkelpui met links een entree met 2-ruits stolpdeur met ongelijk ingedeeld, 15-ruits bovenlicht. Rechts heeft de gevel een entree met deur met glaspaneel en ongelijk ingedeeld, 9-ruits bovenlicht. In het midden bevat de gevel een etalage. Het glas in de bovenlichten en het glaspaneel van de deur rechts hebben gefacetteerd glas. De winkelpui heeft een hardstenen plint en wordt aan weerszijden boven deze plint tot aan de puibalk geflankeerd door muurdammen bekleed met blauw geglazuurde baksteen. Daarboven zetten de muurdammen zich voort in hardstenen opzetstukken. Onder de etalage bevinden zich de plint twee kelderlichten, waarvan het rechter is voorzien van een rooster in siersmeedwerk in Art Nouveau stijl. Boven de pui bevindt zich een tegeltableau met de tekst `Hollandsche Spoorweg', gesigneerd rechtsonder `Joost Thooft & Labouchere / Delft'. Het kozijn van de pui is versierd met snijwerk in Art Nouveau stijl. Boven de linker entree staat in Art Nouveau belettering `bestelgoederen' en boven de rechter entree `reisbureau'. De linker stijl van de etalage bevat in houtsnijwerk ` ' en de rechter stijl `6'. Midden boven de etalage is in snijwerk een gevleugeld treinwiel aangebracht. Verder zijn de bovendorpel en stijlen versierd met snijwerk, deels in een strakke belijning.

De eerste en tweede verdieping bevatten elk drie T-vensters met getoogde, ongelijke ingedeelde 10-ruits bovenlichten. Het dakschild bevat een dakkapel met 4-ruits stolpraam.

De ACHTERGEVEL bevat op zowel de eerste als de tweede verdieping links een tweelichtvenster met twee enkelruits schuifvensters met 6-ruits bovenlichten. In het midden bevindt zich een enkelruits schuifvenster met 4-ruits bovenlicht. Geheel rechts heeft de gevel een enkelruits venster. De geveltop heeft een 4-ruits stolpvenster. De gevel wordt afgesloten met een eenvoudig geprofileerde windveer.

Het INTERIEUR bevat onder meer paneeldeuren met gesneden omlijsting in strakke belijning. Deze strakke belijning komt ook voor op de gedraaide balusters en de gesneden trappaal. Onder de vensters in de voorgevel bevindt zich een lambrizering met panelen.

Waardering

Winkel/woonhuis uit 1903 van architect J.S. Grandjean in een stijl beïnvloed door de strakke, geometrische Art Nouveau.

- Van architectuurhistorische waarde als een - vooral wat betreft het exterieur - gaaf bewaard voorbeeld van een winkel/woonhuis uit 1903 met oorspronkelijke onderpui in Art Nouveau stijl. Karakteristiek is vooral de gaaf bewaarde onderpui met het snijwerk en tegeltableau. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de Kannenmarkt, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gebouwde of gewijzigde winkels.

- Van cultuurhistorische waarde als herinnering van een reisbureau annex kantoor van één van de oorspronkelijke spoorwegmaatschappijen in Nederland, de Hollandsche Spoorwegen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Reisbureau
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis