St. Annastraat 338 B, 6525 ZH te Nijmegen

Inleiding

Voormalige BLOEMISTERIJ uit 1935 van de Nijmeegse architect Charles M.F.H. Estourgie (1884-1950). Opdrachtgever was W. de Kluys, die in het naastgelegen huis woonde. Estourgie was bij De Kluys aanbevolen door overbuurman Frans Jurgens van het landhuis Heyendaal, van wie Estourgie al ruim twintig jaar de huisarchitect was. Jurgens raadde De Kluys echter wel aan geen leien op zijn dak te nemen zoals hijzelf had gedaan. Het werd koper. Met dit koperen dak en de door glas overheerste voorzijde is het pand een unicum in het oeuvre van Estourgie, wiens werk zich kenmerkt door baksteen met pannendaken. Het ontwerp vertoont invloeden van de Amsterdamse School.

Omschrijving

Het pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een halfronde voorzijde en telt één bouwlaag onder een met koper gedekt schilddak, dat aan de voorzijde de ronding volgt. De nok is voorzien van een gestileerde draak. Het dak steekt ver over en is voorzien van een geprofileerde bakgoot. De muren zijn opgetrokken in gele baksteen op een rode plint en gemetseld in noors verband. De vensters, behalve die in de voorgevel, hebben zwart geglazuurde lekdorpeltegels en worden ontlast met een anderhalf steens rollaag.

De halfronde VOORGEVEL bevat stalen vensters tussen ronde stalen staven. De vensters hebben enkelruits onderramen en bovenlichten bezet met glas-in-lood. Het glas-in-lood is overwegend helder met aan de zijkanten blauwe en gele ruitjes. De bovenlichten scharnieren om en om aan de boven- en onderkant. Vlak onder het kalf bevinden zich oorspronkelijke ventilatieopeningen. De vensters hebben een doorlopende onder- en bovendorpel van zwartgrijze terrazzo.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat de hoofdentree, bestaande uit een paneeldeur met 3-ruits glaspaneel en 6-ruits zijlichten. De deur is voorzien van siersmeedwerk. Het kozijn is voorzien van een hardstenen onderdorpel en neuten. Op de kruising van de stijlen met de bovendorpel zijn ver uitstekende klossen aangebracht. De entree is gevat in een portiek bestaande uit rood bakstenen penanten eindigend in een uitstekend blok terrazzo. Rechts bevat de gevel een drielicht met gedeelde bovenlichten met 3-ruits vensters. Voor de plint is een gemetselde bloemenbak aangebracht, aan de rechterzijde beëindigd met een hoger opgetrokken muurtje.

De ACHTERGEVEL bevat links een toegang met paneeldeur met 12-ruits glaspaneel en fraai smeedijzeren beslag. Rechts van de toegang bevinden zich twee vensters met 2-ruits stolpramen en gedeelde bovenlichten met elk 3-ruits ramen. Het dakvlak heeft een driehoekige dakkapel met een 3-ruits raam.

De LINKER ZIJGEVEL heeft een rond venster met meerruits gietijzeren raam. Op de scheiding tussen de gevel en de glaspui bevindt zich een penant met haaks daarop een laag muurtje als scheiding tussen voor- en zijerf.

De indeling van het INTERIEUR is nog grotendeels oorspronkelijk ondanks de daarin geplaatste tussenwandjes. Van het oorspronkelijke sobere interieur resten de vloertegels, een deel van het balkenplafond, enkele kasten en de tegels op de vensterbanken.

Waardering

BLOEMISTERIJ uit 1935 van de Nijmeegse architect Charles Estourgie in een stijl beïnvloed door de Amsterdamse School.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een bloemisterij uit het midden van de jaren dertig. Het pand valt op door de heldere opzet van een winkel met een zeer grote glaspui en een meer gesloten werkruimte daarachter. Het is door het gebruik van veel glas en koperen dak een unicum in het oeuvre van architect Estourgie. Het pand valt ook op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het geavanceerde materiaalgebruik - koper en terrazzo - en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer de grote glaspui en de gestileerde slang op de nok.

- Van stedebouwkundige waarde door de combinatie van vormgeving en ligging van dit pand tussen de overwegend 19de eeuwse villa- en herenhuisbebouwing langs deze zijde van de St. Annastraat.

- Van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een specifiek voor de bloemisterij ontworpen gebouw met grote glazen, te ventileren etalage/winkel en meer gesloten werkruimte voor onder meer het bloembinden.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Bloemenwinkel

Estourgie, Ch.M.F.H. (Charles) ; Gelderland