St. Annastraat 244, 6525 GZ te Nijmegen

Inleiding

Half vrijstaande PRAKTIJKWONING met OMMUURDE voor- en zijtuin, gelegen op de hoek van de St. Annastraat en Reestraat. De woning is in 1939 gebouwd naar ontwerp van de Nijmeegse architect Charles M.F.H. Estourgie (1884-1950) door de Nijmeegse aannemers Berntsen & Braam en vertoont invloeden van het traditionalisme. Het pand is gebouwd als woning met praktijkruimte voor een huisarts en is dat nog steeds. De woning grenst aan de St. Annastraat, de praktijk aan de Reestraat.

Omschrijving

Het in noors verband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op L-vormige grondslag. Het gedeelte langs de Annastraat telt twee bouwlagen, het gedeelte aan de Reestraat één bouwlaag, onder met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekte zadeldaken. De nok van het woonhuis bevat twee rookkanalen. De vensters zijn deels uitgevoerd in hout, deels in staal.

De VOORGEVEL van het woonhuis bevat op de begane grond van links naar rechts een enkelruits venster, een erker met vijflicht en een breed venster met in het midden een breed enkelruits raam en twee smalle zijlichten met enkelruits onder- en bovenraam. De verdieping heeft vier drielichten met in het midden brede en links en rechts smalle enkelruits onder- en bovenramen. Het dakvlak heeft een brede dakkapel met drie 4-ruits stolpramen.

Geheel links bevindt zich een lager bouwdeel met een portiek met hoofdentree. De portiek heeft een betegelde vloer en de oorspronkelijke buitenlamp, brievenbus en gescheiden koperen nacht- en dagbel. De voordeur is een meerruits stalen deur met deels siersmeedwerk voor de glaspanelen.

De voorgevel van de praktijkruimte bevat een naar voren springend aangekapt gedeelte met twee erkers met vensters bezet met glas-in-lood en daartussen een portiek met de entree, bestaande uit een deur met twee liggende glaspanelen. Geheel links bevat de gevel een rond venster.

De LINKER ZIJGEVEL van het woonhuis bevat in het lage gedeelte van de entree vier vensters bezet met meerkleurig glas-in-lood. De verdieping heeft een rond meerruits venster. De zijgevel van het woonhuis heeft op de verdieping een enkelruits venster met dito bovenlicht. De zolder heeft vier enkelruits vensters.

De linker zijgevel van de praktijkruimte bevat een klein enkelruits venster. De linker zijgevel van de garage drie liggende vensters.

De ACHTERGEVEL van het woonhuis heeft op de begane grond rechts meerruits stolpdeuren met gedeeld bovenlicht. Links heeft de gevel een meerruits toegang met 3-ruits bovenlicht en rechts daarvan een drielicht met meerruits ramen en bovenlichten. De verdieping heeft links een drielicht met meerruits ramen en rechts een balkon met ijzeren balustrade, toegankelijk via een zogenaamd melkmeisje, bestaande uit een deur met halfrond afgesloten glaspaneel en 8-ruits zijlichten. Geheel rechts bevindt zich een klein enkelruits venster. Het dakvlak heeft een brede dakkapel met drie 4-ruits stolpramen.

De achtergevel van de praktijkruimte bevat links een naar voor springend gedeelte met afgeronde hoeken en een vijflicht met 8-ruits ramen. Rechts daarvan bevat de gevel een drielicht met 8-ruits ramen. De achtergevel van de garage bevat een deur met drie liggende smalle glaspanelen.

Het INTERIEUR bevat onder meer vensterbanken van natuursteen, een oorspronkelijke gemetselde open haard met travertin dekplaat, paneeldeuren met kozijnen voorzien van rechthoekige sleuven, oorspronkelijk parket en stucplafonds met cirkelvormige middenornamenten. De badkamer bezit nog de oorspronkelijke wasbakken met kranen en betegeling. In verband met de - in 1939 - dreigende oorlog zijn alle ruimtes voorzien van daglicht, soms op een ingenieuze wijze, als voorbereiding voor een eventuele stroomuitval. Het pand bevat een schuilkelder met twee uitgangen, waarvan er één een echte vluchtroute is via een zeer smal trapje door een venster.

De binnendeuren naar de praktijkruimte zijn geluidwerend en hebben een speciale en vooral zeldzame geluidwerende constructie aan de onderzijde.

De voor- en zijtuin zijn begrensd door een lage bakstenen muur met ter plaatse van de toegangen ijzeren spijlenhekken.

Waardering

Praktijkwoning met tuinmuurtjes en spijlenhekken uit 1939 van Charles Estourgie met invloeden van het traditionalisme.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en zeer gaaf bewaard voorbeeld van een praktijkwoning met een traditionele architectuur die kenmerkend is voor de late jaren dertig. Karakteristiek zijn onder meer de onderdelen in het interieur, waaronder de zeldzame geluidwering en de schuilkelder. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de St. Annastraat en de Reestraat, waarbinnen het pand behoort tot de rond dezelfde tijd gebouwde karakteristieke grote woonhuizen.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de St. Annastraat en de Reestraat. Beide wegen bezitten nog een in vrij gave staat bewaard gebleven bestand aan historische huizen, die een aantrekkelijk en waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een praktijkwoning, die nog als zodanig in gebruik is.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Praktijkwoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla