St. Annastraat 283, 6525 GT te Nijmegen

Inleiding

Grote vrijstaande VILLA, verhoogd gelegen aan de oostzijde van de St. Annastraat. De voortuin wordt aan de straatzijde afgesloten met een ijzeren spijlenhek op een gemetseld muurtje dat lijkt te zijn aangebracht bij een wijziging van de straat.

De villa is in 1883 gebouwd in eclectische stijl, vermoedelijk in opdracht van P.C. Zuijderhoudt, wiens naam voorkomt op de eerste steen.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt twee bouwlagen onder een samengesteld dak. Het dak, gedekt met zink, bestaat uit een plat gedeelte langs de zijgevels en daartussen een licht hellend zadeldak. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd. De gevelopeningen hebben een getoogd bovenlicht en een geprofileerde gestucte omlijsting met getoogde bovenzijde met daarin een sluitsteen. De voor-, linker- en rechter zijgevel hebben hoeklisenen in de vorm van gepleisterde hoekblokken.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevat een middentravee, die wordt gemarkeerd door gepleisterde lisenen. De lisenen hebben cannelures en zijn voorzien van blokken. Op de begane grond zijn de blokken voorzien van rustica. De gevel bevat in het midden op de begane grond een geheel gepleisterd portiek met een hardstenen stoep en een trede daarvoor. De entree bestaat uit een dubbele houten deur met glaspaneel achter siersmeedwerk en een enkelruits licht getoogd bovenlicht boven een eenvoudig geprofileerd kalf. Het rijk geprofileerde kozijn heeft een hardstenen onderdorpel en hoge neuten. De portiek wordt aan de voorzijde geaccentueerd door een getoogde, geprofileerde boog met casement, die rust op pilasters, die onder meer zijn voorzien van schijnvoegen. De zijwanden van de portiek bevatten een halfrond afgesloten nis en het plafond een gestuct rozet. Boven de portiek bevindt zich een groot balkon op zware, rijk geprofileerde consoles met onder meer acanthusblad. Het balkon heeft een houten balustrade en is bereikbaar via een 2-ruits stolpdeur met enkelruits bovenlicht. Links en rechts van de middenpartij heeft de gevel op de begane grond en de verdieping een venster met deels gewijzigde indeling. De gevel wordt bekroond met een gepleisterde frontonachtige verhoging ter plaatse van het zadeldak, waarin zich een getoogd venster bevindt met twee getoogde raampjes.

De LINKER ZIJGEVEL heeft links op de begane grond een T-venster en op de verdieping een tot deur verbouwd venster, dat toegang geeft tot een vluchttrap. Rechts heeft de gevel op de begane grond een vijfzijdige erker met enkelruits schuifvensters. Op de erker bevindt zich een balkon met houten balustrade, toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur met enkelruits bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een hoofdgestel.

De ACHTERGEVEL is zeer eenvoudig uitgevoerd en bevat geen gepleisterde versieringen. De gevel bevat links van een het midden een verspringing. In het terugliggende linker gedeelte is daardoor plaats voor een terras met daarboven een balkon. Het terras is toegankelijk via een meerruits stolpdeur met 2-ruits bovenlicht. Het balkon is toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur met enkelruits bovenlicht. Het rechter deel van de gevel heeft op de begane grond in het midden een T-venster en rechts een smalle toegang met enkelruits bovenlicht, de eerste verdieping heeft in het midden een 4-ruits schuifvenster met enkelruits bovenlicht en rechts een enkelruits venster. De zolder heeft een getoogd venster met daarin twee getoogde raampjes.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft op de begane grond links een rechthoekige serre met enkelruits ramen en in het voorvlak een dubbele schuifdeur. Op de erker bevindt zich een balkon met houten balustrade, toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur met enkelruits bovenlicht. De deurpartij heeft een geprofileerde gestucte omlijsting met getoogde bovenzijde met daarin een sluitsteen. De gevel wordt afgesloten met een hoofdgestel.

Het pand heeft een rijk gedetailleerd INTERIEUR met onder meer een keur aan stucplafonds en een hal met een witmarmeren lambris, vloer en drempels. De wanden zijn hier voorzien van stucpanelen. De trap heeft eenvoudige gedraaide trappalen en gietijzeren balusters.

Grote vrijstaande villa uit 1883 in de stijl van het eclecticisme.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een villa met ornamentiek beïnvloedt door het eclecticisme. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het geavanceerde materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer de ornamentiek in de voorgevel en de onderdelen in het interieur. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de St. Annastraat, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gangbare herenhuizen, welke samen met de oudere en latere typen en stijlen goed de ontwikkeling van de bouw van herenhuizen weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de prominente, verhoogde situering aan de St. Annastraat, vrijwel in het verlengde van de Hatertseweg.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting voor de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale herenhuizen langs de uitvalswegen dat met het verwijderen van de vestingwerken aan het eind van de 19de eeuw mogelijk was geworden.