Hatert G 4
St. Annastraat 55 A, 6524 EG te Nijmegen
Fransestraat 83, 6524 HX te Nijmegen

Inleiding

HERENHUIS met door SPIJLENHEK omzoomde voor- en zijtuin, gelegen op de hoek van de Fransestraat en de St. Annastraat. Het pand is gesitueerd aan de Fransestraat, maar heeft de voornaamste gevel aan de St. Annastraat. Deze gevel zal dan ook worden beschreven als voorgevel.

Het pand is gebouwd als woonhuis, dateert uit ca 1900 en is gebouwd in de stijl van de neorenaissance. Het is vermoedelijk tegelijk gebouwd met de drie naastliggende panden aan de St. Annastraat, die gelijkenis vertonen in architectuur en detaillering.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De bovenste bouwlaag heeft aan de voor- en linkerzijde een steil hellend dakschild gedekt met gesmoorde Hamerpannen met platte wel. De gevels zijn voorzien van gepleisterde speklagen, zware cordonlijsten hoekblokken en aanzet- en sluitstenen. Voor- en linker zijgevel hebben een gepleisterde plint met in de voorgevel en het risaliet in de linker zijgevel schijnvoegen. Het glas-in-lood in de vensters bevat geel, groen en ongekleurd glas, deels uitgevoerd in kathedraalglas.

De VOORGEVEL wordt links gedomineerd door een hoog opgaande houten erker, die eindigt in een tentdak met gebogen dakvlakken, gedekt met leien, deels in rens- of schulpdekking, deels in maasdekking. De nok is voorzien van een klokkestoel (?). De erker is voorzien van rijk gedetailleerd houtsnijwerk. De ramen op de begane grond zijn bezet met glas-in-lood. De voor- en zijvlakken van het tentdak bevatten een dakkapel met aangekapt zadeldakje. Rechts van de erker bevat de gevel zowel op de begane grond als de verdieping twee enkelruits schuifvensters. Op de begane grond zijn de bovenlichten bezet met glas-in-lood, op de verdieping zowel de onder- als bovenramen. De onderramen op de verdieping bevatten in het midden een rechthoekig gebrandschilderd medaillon met links een groot zeilschip en rechts een landschap met Nederlandse vlag. De gevel wordt afgesloten met een hoofdgestel, met een bakgoot achter de kroonlijst. Het dakvlak boven de vensters bevat een dakkapel met tentdak met gebogen dakvlakken en brede wangen.

De LINKER ZIJGEVEL bevat in het midden een risaliet, dat door de goot steekt en eindigt in een aangekapte topgevel. De topgevel heeft een gepleisterde beëindiging met gebogen fronton met daarop een bol. Achter het risaliet bevindt zich het trappenhuis. Het risaliet bevat van onder naar boven een bolkozijn, een tweelicht, een T-venster met halfrond bovenlicht en in de top een rond blindvenster. Het tweelicht is bezet met glas-in-lood. De onderramen bevatten in het midden een rechthoekig gebrandschilderd medaillon met links een landschap met koeien en rechts een (nog onbekende of geheel gefantaseerde) stadspoort. Ook het halfronde bovenlicht is bezet met glas-in-lood. Het rechter deel van de gevel bevat op de begane grond links de entree met gewijzigde deur en halfrond bovenlicht en rechts een enkelruits schuifvenster, de verdieping heeft twee enkelruits schuifvensters. Het dakvlak boven het rechter venster bevat een dakkapel met tentdak met gebogen dakvlakken en brede wangen.

Het linker deel van de gevel bevat een blindvenster en twee kleine vensters op de begane grond en een enkelruits schuifvenster en één klein venster op de verdieping.

Van de ACHTERGEVEL steekt het rechter deel ver naar voren. Hier bevindt zich op de begane grond een brede opening, vermoedelijk van een voormalige garage. De eerste en tweede verdieping bevatten elk een 2-ruits stolpvenster met enkelruits bovenlicht. Links bevat de gevel op de begane grond een serre met meerruits bovenlichten bezet met geel kathedraalglas. Boven de serre een balkon, toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur met gedeeld bovenlicht. De tweede verdieping heeft een 2-ruits stolpvenster met enkelruits bovenlicht.

Het INTERIEUR bevat rijke stucplafonds met midden- en hoekornamenten. De hal bevat op de muren vakken met perklijsten en hoekornamenten. De doorgang van hal naar traphal is voorzien van een verziering in stucwerk. De trap bevat gedraaide houten trappalen en dito balusters. Verder zijn er paneeldeuren met geprofileerde omlijstingen, schuifdeuren tussen voor- en achterkamers en op de begane grond ene zwartmarmeren mantel met groen-wit geaderde inlegstukken.

Het hekwerk om de voor- en zijtuin is ter plaatse van de zijtuin oorspronkelijk. Rond de voortuin is het vernieuwd en niet geheel identiek aan het oospronkelijke hekwerk.

Herenhuis met spijlenhek uit ca 1900 in een stijl beïnvloed door de neorenaissance.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een herenhuis met ornamentiek beïnvloedt door de neorenaissance. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer de rijk bewerkte erker in de voorgevel en de gestucte onderdelen in het interieur. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de Fransestraat en de St. Annastraat, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gangbare herenhuizen, welke samen met de oudere en latere typen en stijlen goed de ontwikkeling van de bouw van herenhuizen weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering op de hoek van de St. Annastraat. De weg bezit nog een in vrij gave staat bewaard gebleven bestand aan historische huizen, die een aantrekkelijk en waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting voor de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale herenhuizen langs de grote uitvalswegen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning