Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523027
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
30037/154
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Nijmegen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Lent
X-Y coördinaat: 
187760 - 430462

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Groot bakstenen TRANSFORMATORHUIS op rechthoekig grondplan. Deze vrijstaande trafo is omstreeks 1925 gebouwd in opdracht van Provinciale Electriciteitswerken. Het tegeltableau met de naamsvermelding van de opdrachtgever is vervaardigd door plateelbakkerij `De Distel' te Amsterdam. Deze dubbele trafo betreft de grootste variant op het in Gelderland gehanteerde type, waarvan de bovenbouw is bekleed met rode tegels. Kenmerkend voor deze trafo is de zakelijk expressionistische bouwtrant met spaarzame accenten in het metselwerk en een gevarieerd kleur- en materiaalgebruik.

Het object bevindt zich in de kern van Lent en staat temidden van een klein plantsoen op de hoek van de Griftdijk Zuid en de Hooge Bongerd. Direct ten oosten van het gebouw ligt de snelweg Arnhem - Nijmegen.

Omschrijving

Bakstenen TRANSFORMATORHUIS op rechthoekig grondplan. De bakstenen gevels zijn in halfsteens verband opgetrokken waarbij gebruik is gemaakt van twee kleuren baksteen. De gevels zijn sterk horizontaal geleed. Het trasraam is in rode baksteen gemetseld en wordt afgesloten door een rollaag. Boven het trasraam is gele baksteen toegepast in halfsteens verband. De gevels worden afgesloten door een hoog betegeld fries: vijf lagen van rode vierkante tegels met tussen de lagen een uitspringende strip. In het tegelfries zijn enkele horizontale stroken met glazen bouwstenen opgenomen, alsmede een tweedelig kozijn met enkelruits raampjes, een reeks kleine ventilatieroosters onder de dakrand en een tegeltableau. Het tegeltableau in het midden van de lange voorgevel aan de oostzijde is vervaardigd door plateelbakkerij 'De Distel' uit Amsterdam (gesigneerd). Op het tableau staat in de kleuren geel, zwart en blauw de naam van de opdrachtgever "PROVINCIALE ELECTRICITEITSWERKEN" met aan weerszijden het wapenschild van de provincie Gelderland. In dezelfde gevel bevinden zich onder het fries drie deuren. Het flauw hellende schilddak met overstek watert af zonder goten.

Waardering

TRANSFORMATORHUIS uit ca. 1925.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en nagenoeg gaaf voorbeeld van een dubbele trafo uit ca. 1925 in een zakelijk expressionistische bouwtrant met een sterk horizontale geleding, bescheiden metselwerkaccenten en toepassing van meerdere kleuren en materialen. Het object heeft hoogwaardige esthetische kwaliteiten vanwege de zorgvuldige detaillering in kleur- en materiaalgebruik. Deze trafo getuigt van de grote zorg die gedurende het interbellum besteed werd aan de architectuur van deze gebouwen, in het bijzonder aan de in het oog vallende trafo's die in de bebouwde kom verrezen.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling, in casu de geschiedenis van de elektriciteitsvoorziening in Gelderland.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant gesitueerd onderdeel van de historisch gegroeide dorpskern Lent, waarin de trafo een beeldbepalende rol speelt in een plantsoen bij een kruising van belangrijke wegen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHertog Eduardplein26663 ANLent

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LentB1419

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19251925globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Prov Geldersche Electriciteits Mij ; Gelderlandopdrachtgever