Neerbosch G 933
Nijmegen, BY Industrieweg 100

Inleiding

Groot bakstenen TRANSFORMATORHUIS op achthoekig grondplan. Deze vrijstaande trafo is in 1930 gebouwd, vermoedelijk naar ontwerp van het Gemeentelijk elektriciteitsbedrijf Nijmegen (destijds Gemeente-Elektriciteitswerken). In de jaren dertig wordt in Nijmegen een reeks trafo's op achthoekig grondplan gebouwd. Kenmerkend is de zakelijk expressionistische bouwtrant met spaarzame accenten in het metselwerk en de toepassing van meerdere kleuren baksteen.

Deze trafo bevindt zich in het industriegebied in de noord-westelijke hoek van Nijmegen op de grens met de gemeente Beuningen. Het vrijstaande gebouw staat aan de noordzijde van de Industrieweg op geringe afstand van de brug over het Maas-Waalkanaal enerzijds en de Elektriciteitscentrale Gelderland anderzijds.

Omschrijving

Het TRANSFORMATORHUIS heeft het grondplan van een ongelijkzijdige achthoekig (vierkant met afgeschuinde hoeken). De bakstenen gevels zijn opgetrokken in twee kleuren baksteen en in meerdere metselverbanden. De gevels zijn sterk horizontaal geleed. De hoge, zich verjongende plint van rode baksteen is in verticale lagen gemetseld. Boven de plint is gele baksteen toegepast in Vlaams verband. De gevels worden afgesloten door een hoge band met siermetselwerk in rode baksteen (verticaal muizetandmotief). In de vier lange zijden van de achthoekige trafo bevinden zich niet oorspronkelijke deuren. Het achtzijdig tentdak heeft een fors overstek en wordt bekroond door een gemetselde schoorsteen met trekkap (ventilatiekanaal). De schoorsteen is voorzien van enkele uitgemetselde lagen baksteen. Het dak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en watert af via een bakgoot.

TRANSFORMATORHUIS uit 1930.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een trafo uit 1930 in een zakelijk expressionistische bouwtrant met een achtzijdig grondplan, bescheiden metselwerkaccenten, meerdere kleuren baksteen en een markante kap. Het object heeft hoogwaardige esthetische kwaliteiten vanwege de markante hoofdvorm, het bijzondere kleur- en materiaalgebruik. Van dit uitsluitend in Nijmegen voorkomende type, is deze trafo een groot, nagenoeg gaaf en vroeg voorbeeld.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling, in casu de geschiedenis van de elektriciteitsvoorziening in Gelderland waarin Nijmegen lange tijd voorop heeft gelopen. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid industriegebied, waarin de trafo een beeldbepalende rol speelt vanwege de markante situering bij de brug over het Maas-Waalkanaal. Bovendien bestaat er een visuele relatie tussen de trafo en de even verderop gelegen Elektriciteitscentrale Gelderland.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Gemeentelijk Energiebedrijf Nijmege ; Gelderland