Neerbosch I 1107
Voorstadslaan 57, 6541 SJ te Nijmegen

Inleiding

VILLA uit 1878 met rijk uitgevoerd INTERIEUR en HEK. Het wit gepleisterde blokvormige pand is gebouwd met stijlinvloeden van het neoclassicisme. De architect is onbekend. De gedenksteen in de straatgevel heeft het opschrift: "L.S. / 18 12-7 78". De naam van het huis "prima villa" verwijst naar de eerste bebouwing buiten de voormalige vestingwerken van Nijmegen in de richting van het dorp Hees ten tijde van de ontmanteling. Het vrijstaande pand bevindt zich in het stadsdeel oud-West en is gesitueerd aan de zuidzijde van de Voorstadslaan. De Voorstadslaan vormt de verbindingsweg tussen het stadscentrum (Hezelpoort) en het voormalige dorp Hees, en doorkruist de arbeiderswijk Biezen.

In de tuin staan enkele oude bomen, zoals een linde, kastanje, acacia en beuk. De tuin wordt van de openbare weg gescheiden door een smeedijzeren spijlen-HEK.

Omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderde VILLA van twee bouwlagen en zolder op rechthoekig grondplan. Het wit gepleisterde blokvormige pand heeft aan de achterzijde twee uitbouwen: een éénlaags berging met schilddak in het verlengde van de keuken en een vernieuwde houten serre in het verlengde van de eetkamer. Het DAK bestaat uit een rondgaand dakschild met plat. Het dakschild is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert af via een bakgoot. In het midden van het dakschild aan de straatzijde bevindt zich een getoogde houten dakkapel met groot tweeruits raam. De wit gepleisterde GEVELS worden geleed door hoekpilasters met blokverdeling, een zwart geschilderde plint en een vereenvoudigd hoofdgestel. De geprofileerde kroonlijst is gekornist ter plaatse van de hoekpilasters. Het merendeel van de uitgespaarde gevelopeningen wordt segmentboogvormig afgesloten en is voorzien van een geprofileerde lekdorpel. Alleen in de voorgevel hebben de vensters en deuren een geprofileerde omlijsting van stuc. De spiegel-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (straatzijde) is vier vensterassen breed. De middelste twee vensterassen zijn uitgevoerd als risaliet: twee dubbele tuindeuren met bovenlicht op de begane grond en twee stolpramen met bovenlicht op de verdieping. Oorspronkelijk waren de ramen op de verdieping dubbele deuren die toegang gaven tot een inmiddels verwijderd balkon. Op het fries is de naam "PRIMA VILLA" geschilderd. Tussen de tuindeuren is een gedenksteen ingemetseld met het opschrift: "L.S. / 18 12-7 78". De middenrisaliet wordt aan weerszijden geflankeerd door één vensteras: enkelruits schuifraam met bovenlicht op de begane grond en stolpraam met bovenlicht op de verdieping. De LINKER ZIJGEVEL is drie assen breed en nagenoeg symmetrisch ingedeeld. Een beetje links van het midden bevindt zich een ingangsportiek waarin een paneeldeur in neorenaissance-stijl met twee roosters. Het schuifraam links van het portiek is ingekort. Het venster rechts van het portiek is blind uitgevoerd en voorzien van een rondboognis. De verdieping telt drie stolpramen met bovenlichten. De RECHTER ZIJGEVEL heeft alleen op de begane grond ter plaatse van de eetkamer een klein schuifraam dat vermoedelijk niet oorspronkelijk is.

Tussen de uitgebouwde serre en berging bevindt zich in de ACHTERGEVEL een smalle ingang met hoog bovenlicht. Boven deze ingang bevinden zich ter plaatse van het trappenhuis vier zeszijdige raampjes. De vernieuwde houten serre is geplaatst op een stenen plint en voorzien van een dubbele tuindeur en geprofileerde kroonlijst. Op de verdieping bevindt zich een stolpraam met bovenlicht. In de gepleisterde gevels van de berging zijn enkele rechthoekige vensteropeningen uitgespaard. De enkelruits schuiframen hebben een gewijzigde indeling. Het schilddak van de berging is gedekt met rode Hollandse pannen en watert af via een zinken mastgoot. De intact bewaard gebleven RUIMTELIJKE INDELING bestaat uit kamers en suite aan de voorzijde van het huis, en een L-vormige gang met trap, keuken en eetkamer annex serre aan de achterzijde van het huis. Deze indeling herhaalt zich min of meer op de verdieping. In het pand is een groot aantal oorspronkelijke INTERIEURELEMENTEN bewaard gebleven, zoals schuifbare vensterluiken; drie stel schuifdeuren tussen de kamers en suite, eetkamer en serre; paneeldeuren met geprofileerde omlijstingen; zwart marmeren schoorsteenmantels in de kamers en suite; stucplafonds in de kamers en suite en de eetkamer bestaande uit lijsten, midden- en hoekstukken (engelen, bloem-, blad-, fruit- en rocaille-motieven); wit marmeren vloer en plint in de gang; een bordestrap met fraai bewerkt klauwstuk, geprofileerde handlijst met omgekruld uiteinde en gietijzeren spijlen; polychroom beschilderde plafonds in de vertrekken op de verdieping bestaande uit lijsten, midden- en hoekstukken (bladranken en rocaille-motieven met boeketten bloemen, fruit en kleurrijke vogels).

De voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een smeedijzeren spijlenHEK

VILLA uit 1878 met rijk uitgevoerd INTERIEUR en HEK.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een wit gepleisterde blokvormige villa met stijlinvloeden van het neoclassicisme. Het exterieur is qua hoofdvorm en gevelindeling goed bewaard gebleven. Op onderdelen zijn er ook wijzigingen doorgevoerd, zoals de sloop van het balkon aan de voorzijde en de vernieuwing van de serre aan de achterzijde. Bijzonder waardevol is het goeddeels intact gebleven interieur. Zeldzaamheidswaarde hebben de geschilderde plafonds in de vertrekken op de verdieping. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid stedelijk gebied tussen het centrum van Nijmegen en het voormalige dorp Hees. Getuige de naam "prima villa" maakte onderhavig pand onderdeel uit van de eerste bebouwing buiten de voormalige vestingwerken van Nijmegen in de richting van Hees ten tijde van de ontmanteling.