Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523058
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Ivensbank
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
20345/35
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Nijmegen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nijmegen
X-Y coördinaat: 
188474 - 428811

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Zitbank uit 1936 met opschrift 'C.A.P. Ivens Bank' naar ontwerp van de Nijmeegse architect CHARLES ESTOURGIE (1884-1950). De bank bevindt zich op een hoogte, aan de rand van het Hunnerpark en kijkt uit over de Waalbrug, waardoor er een duidelijke relatie bestaat tussen bank en brug. Het park ligt ten noordoosten van het centrum van Nijmegen en maakt onderdeel uit van de singelaanleg op de voormalige verdedigingswerken. De bank is omringd door eiken- en beukenbomen. Het object is gelegen binnen het sinds 1980 beschermde stadsgezicht van Nijmegen.

De zitbank is opgericht ter ere van de Nijmeegse fotograaf C.A.P. Ivens, vader van de cineast Joris Ivens en oprichter van de firma Capilux. Ivens maakte zich vanaf 1906 sterk voor de bouw van de Waalbrug die grote sociale en economische gevolgen zou hebben voor de stad. De bank heeft door het materiaalgebruik en de hoofdvorm een robuust karakter dat typerend is voor monumenten uit het Interbellum.

Omschrijving

De bank heeft een lage en brede hoofdvorm en is opgetrokken uit grootformaat handgevormde rode baksteen in Noors verband. De achterwand van de bank is concaaf gebogen en loopt uit in twee korte cilinders die in koppenverband zijn gemetseld. Het midden van de achterwand is wat hoger opgetrokken en bezit een sierband in roze zandsteen waarop in hoog reliÙf de naam van de bank is aangebracht. Onder deze band is in de achterleuning het stadswapen van Nijmegen verwerkt. De hoekpijlers hebben soortgelijke sierbanden met de jaartallen '1905' (links) en '1936' (rechts), waarmee verwezen wordt naar respectievelijk het jaar waarin Ivens zich voor het eerst voor de bouw van de brug uitsprak en het jaar waarin de brug voltooid werd. Aan de voorzijde hebben de cilinders korte zandstenen steunberen. De lage zitting van de bank is uitgevoerd in hout en wordt gedragen door gekrulde smeedijzeren poten. In de voorplank van de zitting is in diep reliÙf de volgende tekst aangebracht: 'Hulde aan den onvermoeide strijder voor de waaloverbrugging'. De ruimte voor de bank en tussen de pijlers is opgevuld met een convex gebogen stoep van klinkers in zigzagverband.

Waardering

C.A.P. IVENS BANK uit 1936 van CHARLES ESTOURGIE.

-Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een zitbank, zoals die in de jaren tussen de twee wereldoorlogen veelvuldig zijn opgericht als monument ter ere van een verdienstelijk persoon. De bank kenmerkt zich door een bijzondere gebogen en gedrongen hoofdvorm en robuust materiaalgebruik.

-De bank is van stedebouwkundige waarde als onderdeel van het Hunnerpark dat deel uitmaakt van de Nijmeegse singelstructuur. De bank is hier op een zeer in het oog vallende plaats gesitueerd, op een taluud langs de op- en afrit van de Waalbrug en bezit hoge ensemblewaarden met het omringende park.

-Van cultuurhistorische waarde als monument opgericht ter ere van een belangrijke Nijmeegse ondernemer en voorvechter voor de bouw van de Nijmeegse brug, een oeververbinding die aan de stad grote sociale en economische impulsen heeft gegeven. De bank is alszodanig visueel en historisch verbonden met de Waalbrug.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
NijmegenBY Hunnerpark, Centrum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeGedenkteken(D)Gedenkteken(D6)

Zitbank

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NIJMEGENB6200

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Interbellum-architectuurinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19361936exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Estourgie, Ch.M.F.H. (Charles) ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur