Nijmegen C 8517
Nijmegen, Hunnerpark, Centrum

Inleiding

VOETBRUG in het Hunnerpark, vermoedelijk naar ontwerp van de Nijmeegse stadsarchitect JACOB JAN WEVE (1852-1942) in 1883 (datum in sluitsteen) gebouwd. Het Hunnerpark ligt ten noordoosten van het stadscentrum van Nijmegen en is een van de vier parken die naar ontwerp van de tuinarchitect Lieven Rosseels uit Leuven werden aangelegd op de voormalige verdedigingswerken. De brug verbindt een voetpad over het restant van de voormalige vijftiende-eeuwse walmuur met de Belvédère, die door Weve in dezelfde tijd ingrijpend gerestaureerd werd.

De voetbrug is goed bewaard gebleven, met uitzondering van de op de brugeinden gemetselde kantelen. De oorspronkelijke kantelen zijn in de loop van de twintigste eeuw verdwenen en enige jaren geleden gereconstrueerd.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken VOETBRUG, bestaande uit een brede korfboogvormige middenbrug geflankeerd door twee korte rondboogvormige overspanningen, die door middel van landhoofden aan de wallen aansluiten. Naar het midden toe loopt de brug enigszins hoger op, zodat de balustrade van de brug hier een lichte knik vertoont. De pijlers van de brug worden afgesloten door een hardstenen band, de boogvormige overspanningen hebben hardstenen geboortestenen en sluitstenen. De sluitstenen aan beide zijden van de centrale overspanning dragen het jaartal '1883'. In de zwikken tussen de bogen bevinden zich medaillons van gele verblendsteen met een omlijsting van rode verblendsteen, doorsneden door natuurstenen diamantkoppen. Ter hoogte van het brugdek loopt een uitkragende band van rode verblendsteen, ondersteund door een bloktandlijst. Hierboven wordt de brug afgesloten met een gemetselde, opengewerkte balustrade met aan weerszijden boven de landhoofden twee hogere torenachtige volumes met zware natuurstenen afdekplaten waarboven kantelen zijn gemetseld. Het brugdek is bestraat met klinkers. De hoge en zware borstweringen van de landhoofden zijn aan de binnenzijde voorzien van gemetselde lage zitbanken, met zittingen van hardsteen.

VOETBRUG in het Hunnerpark gebouwd in 1883, vermoedelijk naar ontwerp van JACOB JAN WEVE.

-Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een bakstenen voetgangersbrug uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, die opvalt vanwege hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals de zorgvuldige detaillering in siermetselwerk en natuursteen. De brug sluit in hoofdvorm en stijl aan bij de door Weve zojuist gerestaureerde Belvedère en vormt een karakteristiek object in het door Lieven Roseels ontworpen stadspark.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het Hunnerpark, waar het als verbinding tussen de walmuur en de belvedère een belangrijke beeldbepalende en structurerende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het Hunnerpark dat belangrijk is binnen de geschiedenis van de negentiende-eeuwse uitleg van de stad Nijmegen.

Weve, J.J. ; Gelderland
ingenieur