Alphen D 6
Kerkdijk 5, 6626 AA te Alphen

Inleiding

Aan de Kerkdijk gelegen bakstenen voormalig DIJKMAGAZIJN in Waterstaatsstijl onder pannen zadeldak uit het derde kwart van de 19de eeuw dat nu dienst doet als opslagruimte. De situering is onaangetast. Het magazijn ligt op rijbaanhoogte op de dijk, buitendijks aan de rivierzijde. Het behoort tot het oudste tupe dat in het Land van Maas en Waal voorkomt. Identieke magazijnen staan aan de Vluchtheuvelstraat te Dreumel en aan de Waalbandijk te Afferden (gemeente Druten).

Omschrijving

Het in baksteen, op rechthoekige plattegrond opgetrokken bouwwerk bestaat uit twee bouwlagen onder met grijze oudhollandse pannen gedekt, overstekend zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Eenvoudige makelaar en windveren. De KOPGEVELS zijn identiek : symmetrisch ingedeelde voorgevel ; hoeklisenen en in beide bouwlagen een houten dubbele laaddeur met omlijsting van cementpleister platstukken en kroonlijst, op de verdieping over de gehele breedte, gekornist en om de halfronde houten vulling van het boogveld boven de laaddeur getrokken. Basement onder de platstukken, onderdorpels en omgaand cordonlijst van hardsteen.

De ZIJGEVELS worden geleed door een vijftal rechthoekige spaarvelden in beide bouwlagen. In deze spaarvelden zijn ventilatiespleten met hardstenen kozijnen aangebracht.

Het voormalig dijkmagazijn behoort tot het oudste type dat in het land van Maas en Waal voorkomt.

DIJKMAGAZIJN uit het derde kwart van de 19de eeuw, in Waterstaatsstijl.

-\tVan architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype en de bouwstijl en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de dijkbebouwing.

-\tVan cultuurhistorische waarde als betekenisvol element in de historische ontwikkeling van de streek.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn dijkmagazijn

Waterstaatsstijl