Brouwersstraat 3, 6658 AD te Beneden-Leeuwen

Inleiding

Deze monumentale T-BOERDERIJ, genaamd 'DE LAKENBURG' werd gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. De boerderij is markant gelegen op een verhoging aan de kruising Brouwersstraat-Trambaan. De voorgevel is gericht naar de Trambaan.

De boerderij heeft een tegen de rechterzijgevel van de schuur gebouwd zomerhuis.

Omschrijving

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis is met de voorgevel gericht naar de Trambaan en met de rechterzijgevel gericht naar de Brouwersstraat.

Het voorhuis telt twee bouwlagen onder een met leien bekleed schilddak met zinken nok en hoekkepers. Op de nok staan twee gemetselde schoorstenen. Onder het rechtergedeelte van het voorhuis bevindt zich een twee traveeën brede en diepe kelder met kruisgewelven met geprofileerde graten.

De schuur telt één bouwlaag onder een met riet gedekt wolfdak met gesmoorde nokvorsten.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Rondom het voorhuis loopt een gepleisterde plint. Langs de voorgevel uitgevoerd als een vooruitspringende, gepleisterde plint met casementen en een afsluitende waterlijst. De rechterzijgevel van de schuur is gepleisterd en witgeschilderd. Langs de achtergevel loopt eveneens een gepleisterde plint.

De VOORGEVEL is asymmetrisch ingedeeld en zeven vensterassen breed. In de derde vensteras van rechts bevindt zich een brede paneeldeur met gesmede roosters in Jugendstilmotief en sierlijk bovenlicht in een inpandig, betegelde portiek met korfboogvormige, geprofileerde stucomlijsting met groene verglaasde steen en een bekronend kuifstuk; ervoor ligt een hardstenen stoep. Rechts van de entree zijn twee en links van de deur vier zesruits schuifvensters geplaatst. Op de verdieping bevinden zich zeven dubbele tweeruits draairamen. Alle vensters zijn geplaatst onder een strek en hebben een hardstenen lekdorpel. Onder de omgaande bakgoot met een geprofileerde lijst op gesneden klossen is een uitkragende muizetand daklijst aangebracht. De onderhelft van het gevelvlak is begroeid met klimop. De LINKERZIJGEVEL van het voorhuis bevat op de begane grond twee zesruits schuifvenster, en op de verdieping twee dubbele tweeruits draairamen. Het gevelvlak wordt evenals de voorgevel beëindigd met een overstekende geprofileerde lijst op gesneden klossen waaronder een uitkragende muizetand.

De linkerzijgevel van de schuur bevat halfcirkelvormige ijzeren stalramen met vorktracering.

De ACHTERGEVEL van de schuur is traditioneel ingedeeld (middenlangsdeeltype). Centraal op de begane grond bevinden zich de segmentboogvormige baanderdeuren. Ter weerszijden een halfcirkelvormig ijzeren stalraam met vorktracering en een opgeklampte mestdeur onder een rollaag. Boven de schuifdeuren bevindt zich een getoogd, opgeklampt hooiluik. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.

De RECHTERZIJGEVEL van het voorhuis is identiek aan de linkerzijgevel. In de gepleisterde plint zijn twee kelderlichten met diefijzers aangebracht. Tegen de rechterzijgevel van de schuur is het zomerhuis geplaatst.

Tegen de rechterzijgevel van de schuur bevindt zich een gepleisterd en witgeschilderd ZOMERHUIS, dat één bouwlaag telt onder een met gesmoorde oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. De topgevel is gericht naar de Brouwersstraat en bevat twee 4-ruits schuifvensters en een vierpas oculus. Langs de dakrand loopt een gesneden windveer met makelaar.

Waardering

Monumentale T-BOERDERIJ genaamd 'DE LAKENBURG', met zomerhuis, gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw.

-\tVan architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl en de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering. Ensemblewaarde in relatie met zomerhuis.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering. De relatie met de omgeving is intact.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie als boerderij.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij