Wamel G 82
Zandstraat 81, 6658 CP te Beneden-Leeuwen

Inleiding

De VILLA, genaamd 'QUISISANA', werd gebouwd in 1911, vermoedelijk naar een ontwerp van architect Oscar Leeuw, en is gelegen aan de Zandstraat. Bij de voordeur is een gedenksteen geplaatst met de tekst: '1STE STEEN GELEGD DOOR / F.A. v. HAAGEN / VAN BEERS / 20 APRIL 1911'. In de afgeschuinde hoekpartij wordt in het torenblok de naam 'QUISISANA' vermeld. De siertuin aan de voorzijde wordt omsloten door een bakstenen muurtje met een smeedijzeren spijlenhek. Rechts ligt de oprit. Rechts opzij is een voormalig koetshuis met mansardedak uit dezelfde bouwtijd gelegen. Het sterk verbouwde en aangetaste koetshuis valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

De villa is gebouwd op een onregelmatige, rechthoekige plattegrond met asymmetrische opstand. Het telt twee bouwlagen onder samengestelde schilddaken en gedeeltelijk onder een plat dak met verspringende nok- en voethoogten. Het samengestelde dak is gedekt met leien in Maasdekking en heeft een zinken nokafdekking. Een gemetselde schoorsteen staat bovenop.

De afgewolfde dwarskappen boven de geveltoppen worden bekroond met een kruisbloemvormige piron. Op de torenspits staat een windvaantje, waarin een monogram is uitgespaard.

In grote lijnen zijn voorgevel en rechter zijgevel (waarin de toegang is gesitueerd) elkaars spiegelbeeld, met daartussen op de noordwest hoek een overhoeks geplaatst torenachtig volume, bekroond met leien tentdak.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. De gevels worden verlevendigd door banden gekleurd tegelwerk aan de bovenzijde, en door kraagstenen onder in overstand gemetselde hoekverzwaringen aan het torenblok en linkerhoek van de voorgevel. De omlijstingen van de bovenlichten van de begane grondvensters zijn gepleisterd, evenals de lateien boven de vensters op de verdieping en voorzien van incisie-ornamenten. De rijke detaillering is uitgevoerd met Jugendstilmotieven. Rondom loopt een hoge, gepleisterde plint. De gevelvlakken worden rondom beëindigd met een geprofileerde bakgoot op klossen, waaronder een band gekleurd tegelwerk.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is verticaal geleed in drie traveeën. Tegen de linkertravee is op de begane grond een driezijdig afgesloten erker geplaatst, waarvoor een hardstenen trap met gesmede leuning is aangebracht. Deze erker bevat zes ongedeelde vensters met van glas-in-lood voorziene bovenlichten. Het balkon op de erker wordt omsloten door een houten balustrade. De balkongevel met daarin een dubbele, openslaande deur is teruggeplaatst ten opzichte van de rechterhelft van de voorgevel. De middentravee met een hoger opgaande topgevel onder een afgewolfde dwarskap met windveren van ongelijke lengte, die aansluiten bij de aan weerszijden op ongelijke hoogte gelegen, op klossen rustende bakgoten, bevat op de begane grond een schuifvenster met een bovenlicht, voorzien van glas-in-lood. Op de verdieping is een T-vormig ingedeeld venster met roedenverdeeld bovenlicht aangebracht. De rechtertravee heeft op de begane grond eveneens een schuifvensters met een van glas-in-lood voorzien bovenlicht.

De afgeschuinde, uitspringende hoekpartij met een boven het dak uitstekend torentje bevat op de begane grond een schuifvenster met een van glas-in-lood voorzien bovenlicht en op de verdieping een T-vormig ingedeeld venster met een roedenverdeeld bovenlicht, overeenkomstig de overige vensters in de voorgevel. In het torenblok bevindt zich nog een klein venster. In de plint is vlak boven het maaiveld een kelderlicht aangebracht.

De LINKERZIJGEVEL bevat op de begane grond twee schuifvensters met een bovenlicht, voorzien van glas-in-lood, overeenkomstig de voorgevel. Op de verdieping bevinden zich twee T-vormig ingedeelde vensters met een roedenverdeeld bovenlicht. In de plint zijn vlak boven het maaiveld twee kelderlichten aangebracht.

Tegen de ACHTERGEVEL is links een uitbouw geplaatst van twee bouwlagen onder een plat dak. Het achtergevelvlak van deze uitbouw bevat op de begane grond links een niet-oorspronkelijk venster en rechts een T-vormig ingedeeld venster met roedenverdeeld bovenlicht. Op de verdieping is het venster vernieuwd. In de oksel van uitbouw en achtergevel bevindt zich een klein, uitgebouwd toilet. Het achtergevelvlak bevat op de begane grond links een houten deur met roosters, onder een luifel. Daarboven twee gekoppelde, getoogde glas-in-loodramen, die het trappenhuis verlichten. Rechts van de deur bevinden zich op de begane grond twee gekoppelde vensters met een van glas-in-lood voorzien bovenlicht en op de verdieping twee gekoppelde T-vormig ingedeelde vensters met een roedenverdeeld bovenlicht.

De RECHTERZIJGEVEL is qua opzet gespiegeld ten opzichte van de voorgevel. Het gevelvlak is verticaal geleed in drie traveeën. De middentravee met hoger opgaande topgevel bevat op de begane grond de entree, bestaande uit de oorspronkelijke, houten paneeldeur met rooster, waarvoor een hardstenen bordestrap met gesmede leuning onder een stickstyle luifel met een leien lessenaardak. Op de verdieping een T-vormig ingedeeld venster met een roedenverdeeld bovenlicht. De linkertravee is blind. De rechtertravee bevat evenals de voorgevel op de begane grond een schuifvenster en op de verdieping een overeenkomstig T-vormig ingedeeld venster.

Het INTERIEUR bevat waardevolle onderdelen, uitgevoerd met Jugendstilmotieven, zoals de betegelde lambrizering, de deur en het glas-in-lood in de hal, het trappenhuis met de glas-in-loodramen, schouw en stucplafonds.

Waardering

De VILLA, genaamd 'QUISISANA', werd in 1911 gebouwd, vermoedelijk naar een ontwerp van Oscar Leeuw en vertoont invloeden van de Jugendstil.

-\tVan architectuurhistorische waarde vanwege de uniciteit van het bouwtype en de overgangstijl met invloeden van de Jugendstil en neorenaissance, de kwaliteit van de bouwornamentiek en de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering, en de waardevolle elementen in het interieur.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als een sterk beeldbepalend pand, nog gaaf qua situering.

Leeuw, Oscar ; Gelderland