Wamel N 191
Waalbandijk 5, 6657 KB te Boven-Leeuwen

Inleiding

De aan de Waalbandijk gelegen, monumentale, witgepleisterde T-BOERDERIJ werd gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. In de linkerzijgevel is een steen aangebracht met de naam 'VREDENBURG'. Het pand is gelegen op korte afstand van de Waalbandijk met de linkerzijgevel daaraan evenwijdig en met de voorgevel gericht op de Noord-Zuidweg. De dwarsligging van het voorhuis t.o.v. de dijk is opvallend, wellicht naar analogie van het nabij gelegen Huis Leeuwen. Het pand is gelegen op het terrein van de voormalige tuin van Huis Leeuwen. Aan de voorzijde van de boerderij en links opzij bevindt zich een siertuin met solitairbomen; rechts opzij en aan de voorzijde begrensd door een haag, links opzij door een wetering aan de voet van de dijk. De oprit vanaf de dijk ligt aan de achterzijde.

Omschrijving

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis staat haaks op de Waalbandijk en steekt aan de rechterzijde een weinig uit t.o.v. het achterhuis. Het voorhuis telt één bouwlaag en een zolder onder een met riet gedekt, overstekend schilddak met gesmoorde nokvorsten. Twee gepleisterde schoorstenen, met windvaantje, staan op de nok. Het achterhuis telt één bouwlaag onder een aan de achterzijde overstekend wolfdak, dat aan de bovenzijde met riet, en aan de onderzijde met gesmoorde Muldenpannen is gedekt. Gesmoorde rietvorsten op de nok. Aan beide zijden is het dak ter hoogte van het woongedeelte iets opgelicht.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen, gepleisterd en witgeschilderd. Rondom loopt een grijze plint. Het pleisterwerk van het voorhuis is voorzien van schijnvoegen in blokverband. Ter decoratie zijn de vensteromlijstingen van het voorhuis uitgevoerd in geprofileerde baksteen en stuclijsten met kuifstukken.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. Op de begane grond, in het midden, bevindt zich een inpandig portiek, waarin een brede paneeldeur, met gietijzeren rooster met Jugendstilmotieven, en een bovenlicht, voorzien van glas-in-lood. Het portiek bezit een korfboogvormige omlijsting van geprofileerde baksteen en een geprofileerde stuclijst met bekronend neo-barok kuifstuk. Aan weerszijden van het portiek een tweetal T-vormig ingedeelde vensters met glas-in-lood bovenlicht en eenzelfde omlijsting, met voetstukken in de plint. Op de lage verdieping bevinden zich een vijftal tweeruits vensters met gesneden lijsten in korfboogvormige togen met rechthoekige, vlakke omlijsting. Het lijstwerk is crème-kleurig met zwarte accenten. In de borstwering is onder elk venster een crème-kleurig, gebouchardeerd paneel aangebracht. In de LINKERZIJGEVEL van het voorhuis bevinden zich op de begane grond twee T-vormig ingedeelde venster, identiek aan de vensters in de voorgevel. Daarboven, in een zwartomrand blokveld, staat de naam 'Vredenburg' vermeld. De linkerzijgevel van het achterhuis bevat in het gevelvlak onder de opgelichte kap gewijzigde vensters en deur, en een kleine serre. In het stalgedeelte bevinden zich vijf betonnen stalramen. Het linkerdeel van het gevelvlak springt in. In de zo ontstane oksel is een rondboogvormige deur geplaatst.

Boven de ACHTERGEVEL heeft het rieten dak een fors overstek, rustend op de inspringende zijmuren.

De RECHTERZIJGEVEL van het voorhuis is blind. De rechterzijgevel van het stalgedeelte bevat 4-ruits vensters en een opgeklampte deur met bovenlicht.

Het INTERIEUR bevat waardevolle onderdelen. In het voorhuis zijn fraaie, decoratieve stucplafonds aanwezig en muurschilderingen met jachttaferelen.

Waardering

Monumentale T-BOERDERIJ, genaamd 'VREDENBURG', met bakhuis en schuur, gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorisch waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl, de gaafheid van het geheel en de uniciteit van het interieur van het woonhuis.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant gelegen pand, als onderdeel van de dijkbebouwing. Het object is door de dwarsligging van het voorhuis t.o.v. de dijk sterk beeldbepalend; qua situering gaaf.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij

invloeden van het neo-classicisme