Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523088
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82893/189
Kadastrale aanduiding
Dreumel A 947
Vluchtheuvelstraat 14, 6621 BK te Dreumel

Omschrijving

Inleiding

Aan de Vluchtheuvelstraat op de dijk gelegen bakstenen DIJKMAGAZIJN in Waterstaatsstijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Qua situering nog gaaf. Het magazijn ligt aan de buitenzijde van de dijk en was bestemd voor onderhouds- en versterkingsmateriaal. Het behoort tot het oudste type dat in het Land van Maas en Waal voorkomt. Indentieke dijkmagazijnen staan aan de Kerkdijk in Alphen aan de Maas en aan de Waalbandijk te Afferden (gemeente Druten).

Omschrijving

Het in baksteen, op rechthoekige plattegrond opgetrokken bouwwerk bestaat uit twee bouwlagen onder met grijze oudhollandse pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Het overstekende dak wordt langs de zijgevels gesteund door houten schoren en bezit geprofileerde windveren aan de kopgevels. De KOPGEVELS zijn identiek: zowel op de begane grond als de verdieping hier een dubbele opgeklampte laaddeur, waarvan de bovenste een halfrond bovenlicht bezit. De bovenlichten zijn verschillend getraceerd. De deuren zijn geflankeerd door gepleisterde platstukken, op de begane grond met hardstenen basement. De benedendorpel van de deuren op de verdieping is uitgevoerd als kroonlijst, terwijl de gepleisterde kroonlijst aan de bovenzijde om het bovenlicht is getrokken en ter hoogte van de hoeklisenen gekornist. Hardstenen dorpels en omgaande waterlijst op verdiepingshoogte.

De ZIJGEVELS worden op de begane grond en verdieping geleed door rechthoekige verdiepte velden. In deze spaarvelden zijn ventilatiespleten met hardstenen kozijnen aangebracht.

Waardering

DIJKMAGAZIJN uit het derde kwart van de 19de eeuw, in Waterstaatsstijl.

-\tVan architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype en de bouwstijl en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de dijkbebouwing.

-\tVan cultuurhistorische waarde als betekenisvol element in de historische ontwikkeling van de streek.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn dijkmagazijn

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1875
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Waterstaatsstijl
invloeden