Maasbommel C 1157
Berghuizen 1, 6627 KA te Maasbommel

Inleiding

Aan de rivierzijde van Berghuizen, op rijbaanhoogte gelegen bakstenen T-BOERDERIJ met aangebouwde varkensschuur. Gebouwd omstreeks 1870. Rechts van het portiek is een zandstenen gedenksteen geplaatst, waarvan de tekst niet meer leesbaar is.

De boerderij is met de rechterflank evenwijdig aan de weg gelegen; inrit met open erf aan de achterzijde. Het toegangspad langs de voorgevel wordt omgeven met een smeedijzeren sierhek; daarvoor ligt een sier- en moestuin met enige fruitbomen. Aan de rivierzijde wordt het perceel begrensd met een rij solitairbomen.

Sedert een tiental jaren is het object niet meer in gebruik als bedrijf, het bedrijfsgedeelte verkeert evenwel nog wel in oorspronkelijke staat.

Omschrijving

Het pand beslaat een T-vormige plattegrond. Het voorhuis bestaat uit één bouwlaag met zolderverdieping onder een met riet gedekt afgewolfd zadeldak met de nok haaks op de weg; op de nokeinden twee gemetselde schoorstenen.

Het stalgedeelte heeft een zadeldak met een wolfeind aan de achterzijde. De dakvlakken zijn gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. De nok van het stalgedeelte is lager dan de nok van het voorhuis.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Langs de voor- en de rechterzijgevel loopt een gepleisterde plint.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. In het midden bevindt zich op de begane grond een inpandig portiek met een uitkragende omlijsting van bruine geglazuurde baksteen met hardstenen delen, zoals ondermeer de sluitsteen met druiventrosafbeelding boven de segmentboogvormige sluiting. In het portiek een paneeldeur met pseudonaald, briefpaneel- en vierpasdecoratie en smeedijzeren raamroosters; boven het geprofileerde kalf een roedenverdeeld bovenlicht; tegen de zijwanden van het portiek is een tegelwerklambrizering aangebracht. Aan weerszijden van het portiek bevinden zich twee zesruits schuifvensters onder een strek. Op verdiepingshoogte een uitkragende, één steenlaag dikke waterlijst. Uitkragende daklijst van rondkoppen. In de gepleisterde plint aan de linkerzijde een tweetal verzonken kelderlichten met diefijzers, waarachter onder het linkerdeel van het voorhuis een dubbele kelder met gedrukte tongewelven en plavuizen vloer. De LINKERZIJGEVEL van het voorhuis bevat op de begane grond links een zesruits en rechts een drieruits schuifvenster, de laatste voorzien van een luik. De vensters zijn geplaatst onder een strek. Op de verdieping bevinden zich twee getoogde ijzeren stalvensters. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen. De linkerzijgevel van het stalgedeelte is middels een tussenlid verbonden met de varkensschuur onder een afgewolfd rieten zadeldak. In het gevelvlak links van het tussenlid is een drietal ijzeren stalramen geplaatst.

De ACHTERGEVEL is traditioneel ingedeeld (middenlangsdeeltype). Centraal op de begane grond is de korfboog van de achterbaander nog herkenbaar; de baander is vervangen door twee schuifdeuren. Ter weerszijden daarvan bevinden zich een halfrond ijzeren stalraampje en een getoogde, opgeklampte mestdeur. Boven de schuifdeuren bevindt zich een getoogd, opgeklampt hooiluik. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.

In de RECHTERZIJGEVEL van het voorhuis bevinden zich rechts een tweetal roedenverdeelde (12 en 6) schuifvensters met luiken; daarboven op de verdieping een vierruits schuifvenster en links een zesruiter met luik. De vensters zijn geplaatst onder een strek. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen. De rechterzijgevel van het stalgedeelte bevat een vierruits venster en twee getoogde ijzeren stalvensters met eikeloofmotief.

T-BOERDERIJ gebouwd omstreeks 1870.

-\tVan architectuur-historische waarde vanwege het bouwtype en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als markant gelegen pand als onderdeel van de dijkbebouwing. De relatie met de omgeving is onaangetast.

-\tVan cultuurhistorische waarde als kern uit 18de eeuw en als zodanig van enige betekenis voor de nederzettingsgeschiedenis.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij