Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523091
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82891/86
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Appeltern P 324
Bovendijk 2 A, 6627 KS te Maasbommel

Omschrijving

Inleiding

Aan de Bovendijk gelegen bakstenen DIJKMAGAZIJN onder pannen zadeldak uit het vierde kwart van de 19de eeuw. De situering is onaangetast. Het magazijn ligt aan de rivierzijde op het talud, op rijbaanhoogte. Een identiek dijkmagazijn staat aan De Tuut in Appeltern.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan. Het telt twee bouwlagen onder een met grijze oudhollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de weg loopt. Licht overstek aan elke zijde, met windveren aan de kopgevels en houten daklijst met vogelschroot langs de zijgevels. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband, platvol gevoegd. Hardstenen dorpels onder de laaddeuren; gecementeerde plint rondom. De KOPGEVELS zijn identiek met centraal in beide bouwlagen een dubbele laaddeur; de onderste is segmentbogig getoogd; de andere is spitsbogig; de onderste laaddeuren zijn opgeklampt; van de bovenste is die in de noordgevel uitgevoerd met Louvre-delen in het boogveld. Aan weerszijden van de deuren een smal staand rechthoekig spaarveld. In de geveltop een dergelijk veld in gedrukte spitsboogvorm. De ZIJGEVELS worden geleed door een vijftal spaarvelden in beide bouwlagen waarin smalle ventilatiespleten met gecementeerde omlijsting zijn opgenomen.

Waardering

DIJKMAGAZIJN uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

-\tVan architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype, en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de dijkbebouwing.

-\tVan cultuurhistorische waarde als betekenisvol element in de historische ontwikkeling van de streek.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn dijkmagazijn

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing