Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523095
Complexnummer
523093 - Lingestein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82891/96
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Buren P 1020
Buren P 847
Erichemsekade 19, 4117 GX te Erichem
Erichemsekade 18, 4117 GX te Erichem

Omschrijving

Omschrijving

De jongere T-BOERDERIJ

De boerderij heeft op een rechthoekig grondplan achtereenvolgens een voorhuis, een middenhuis en een bedrijfsgedeelte met vijf gebintvakken. Het voorhuis is deels onderkelderd en heeft twee bouwlagen en een zolder onder een overstekend geknikt schilddak met een gesneden houten sierlijst. In de nok staan twee schoorstenen. Het middenhuis heeft één bouwlaag onder een afgewolfd zadeldak, waarbij het wolfeind zich aan de zijde van het voorhuis bevindt. Het bedrijfsgedeelte heeft een afgewolfd zadeldak met een hooisteek. De daken zijn gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het dak van het bedrijfsgedeelte is tevens deels met riet gedekt. Het voor- en middenhuis zijn opgetrokken uit in kruisverband gemetselde rode baksteen en hebben een grijs geschilderde gepleisterde plint. De gevels van het voorhuis worden verticaal geleed door pilasters van de kolossale orde op de hoeken en in het midden van de voorgevel. De gevels zijn voorzien van staafankers. De vensters van het voorhuis zijn licht getoogd, worden afgesloten met strekken, hebben houten lekdorpels en zijn voorzien van 6-ruits schuiframen in de eerste en 4-ruits schuiframen in de tweede bouwlaag. De ramen in de zijgevels zijn vervangen door kunststof exemplaren. De oorspronkelijke ramen en de persiennes zijn evenwel bewaard gebleven en zullen te zijner tijd worden terug geplaatst. Het éénlaags middenhuis heeft gewijzigde ramen De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is vijf assen breed. In het midden bevindt zich de ingangspartij, die bestaat uit een paneeldeur in een kozijn met een geprofileerd kalf, een gedeeld bovenlicht met gietijzeren levensboom en hardstenen neuten. De dorpel en de stoep van drie treden zijn van hardsteen. De deur wordt aan beide zijden geflankeerd door twee vensters. In de tweede bouwlaag bevinden zich vijf vensters.

De LINKER ZIJGEVEL heeft in de eerste en tweede bouwlaag van het voorhuis één venster. In de plint bevinden zich twee keldervensters. Het middenhuis heeft achtereenvolgens een deur met gedeeld bovenlicht en stoep, een keldervenster, een gewijzigd venster, een venster met luiken en een deur. De gevels van het middenhuis wordt afgesloten met mastgoten.

De RECHTER ZIJGEVEL van het voorhuis is op dezelfde wijze vormgegeven als de linker zijgevel. Tegen de rechter zijgevel staat een gerestaureerde put. De rechter zijgevel van het middenhuis heeft één venster met kunststofraam.

Het veel oudere bedrijfsgedeelte is opgetrokken uit baksteen. De gevels vertonen sporen van pleisterwerk. De ACHTERGEVEL van het bedrijfsgedeelte heeft in het midden een recht gesloten deeldeur met middeler, die aan weerszijden wordt geflankeerd door een ovaal stalraampje en een recht gesloten staldeur. Hierboven bevindt zich de hooisteek. De zandstenen uiteinden van de drinkgoten voor het vee, paarden en koeien (hoog en laag), zijn bewaard gebleven.

De LINKER ZIJGEVEL van het bedrijfsgedeelte heeft een enkel raampje.

De RECHTER ZIJGEVEL van het bedrijfsgedeelte wordt grotendeels aan het oog onttrokken door de bijschuur. Vóór de voorgevel van de bijschuur bevindt zich een rond raampje. De BIJSCHUUR heeft een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen en een schoorsteen in de nok. In de voorgevel bevindt zich een rondboogvenster met 7-ruits stalraam en een rond venster. De achtergevel heeft een inrijdeur, geflankeerd door halfronde stalraampjes. Boven de deur bevindt zich een getoogd hooiluik en een stalraampje. De rechter zijgevel heeft drie halfronde stalraampjes en een uitbouw onder een doorlopend dakschild met enkele deurtjes.

De indeling van het INTERIEUR van het voorhuis, middengang met kamers aan weerszijden, is bewaard gebleven. Tevens zijn oorspronkelijke interieurelementen bewaard gebleven zoals de vier kelders met segmentbooggewelven en een spekkuip; De bijkeueken met hardstenen bassin en pompbasis; De gang met balkenzoldering en gehoute paneeldeuren in geprofileerde omlijsting; De kamers met balkenzolderingen, een houten schoorsteenmantel, vouwblinden en bedsteedeurtjes, die voorzien zijn van panelen en ruitjes met rood en blauw glas, kathedraalglas en mousselineglas. Het bedrijfsgedeelte heeft vijf gebintvakken met eikenhouten ankerbalkgebinten en een lemen vloer.

De voortuin is toegankelijk via een eenvoudig dubbel smeedijzeren draaihek tussen betonnen hekposten.

Waardering

T-BOERDERIJ met middenlangsdeel en bijschuur en HEK uit resp. XVIII, ca. 1867 en ca. 1900.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed en vrij gaaf voorbeeld in ex- en interieur van een grote T-boerderij met een voorhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw en een ouder achterhuis.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de markante iets verheven ligging aan de Erichemsekade langs het riviertje de Linge. De boerderij heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Lingenstein.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming, welke een uitdrukking is van een economische ontwikkeling nl. de opkomst van paardenfokkerijen in de Betuwe vanaf ca. 1850 en de neergang ervan in het begin van de 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523093. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1700
1800
globaal
bedrijfsgedeelte
verbouwing
1867
1867
exact
voorhuis
verbouwing
1900
1900
globaal
bijschuur, hek

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Steenis, van ; Gelderland
opdrachtgever