Buren H 232
Bij Tielseweg 1, 4116 EB te Buren

Omschrijving

De vrijstaande SCHUUR heeft een rechthoekig grondplan en één bouwlaag onder een wolfdak met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen (1990) en windveren. De schuur heeft een gemetselde gecementeerde plint en voorgevel. De overige gevels zijn opgetrokken uit horizontaal geplaatste houten rabatdelen. In de top van de voorgevel zijn de delen verticaal geplaatst. De plint is voorzien van steunberen. Boven één van de steunberen is een steen geplaatst met inschrift: 'G D K/ 1904' (G D K = G. de Kruijff). Bij de functieverandering van mestschuur/ potstal naar fruitopslagplaats is de schuur van binnen uitgegraven en voorzien van een stenen vloer en ventilatiegaten. De segmentboogvormig afgesloten inrijdeur in de linker zijgevel is naar beneden doorgetrokken. In de voorgevel bevindt zich een deur en een dubbel hooiluik, in de achtergevel bevindt zich een getoogd dubbel hooiluik.

Vrijstaande SCHUUR uit 1904.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een potstal uit het begin van de 20ste eeuw die later tot fruitopslagplaats met ventilatiegaten is verbouwd.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de markante verheven ligging aan de oever van het riviertje de Korne. De schuur heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het boerderij-complex De Heuf.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en het uiterlijk welke verbonden is met een economische ontwikkeling namelijk de opkomst van de fruitverwerkende industrie in de Betuwe.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Kruijff, G.D.K. de ; Gelderland