Achterstraat 36, 4011 ER te Zoelen

T-BOERDERIJ "Steurenburg" met aangebouwd BAKHUIS en SCHUUR.

Het geheel onderkelderde VOORHUIS heeft anderhalve bouwlaag en een zolder met schilddak. Het dak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert af via geprofileerde bakgoten. De nokuiteinden worden gemarkeerd door schoorstenen. De gevels zijn gepleisterd en voorzien van schijnvoegen, een grijs geschilderde plint en een afsluitend fries onder de dakgoot. De symmetrisch ingedeelde voorgevel is vijf assen breed. De ingang in het midden bestaat uit een dubbele paneeldeur met tweeruits bovenlicht in een vlakke neoclassicistische omlijsting. De kroonlijst wordt gedragen door consoles. Tussen de consoles is de naam "Steurenburg" geschilderd. De stoep, dorpel en neuten zijn uitgevoerd in hardsteen. De ingang wordt aan weerszijden geflankeerd door twee T-schuiframen met tweeruits bovenlichten. De verdieping heeft in de linker-, midden- en rechteras een laag tweeruits schuifraam. De linker en rechter zijgevel hebben elk één vensteras met ramen als in de voorgevel en twee kelderlichten met openslaande ramen en diefijzers. De rechter zijgevel heeft in de eerste bouwlaag ook nog een halfvenster. De ruimtelijke indeling van het voorhuis is nog grotendeels intact: middengang met kamers aan weerszijden. De huidige keuken is ontstaan door het samenvoegen van drie kleine vertrekken. In het voorhuis is een groot aantal oorspronkelijke interieurelementen bewaard gebleven, zoals vloeren van natuursteen en brede delen, paneeldeuren, vouwblinden, balklagen, gewelfde kelders.

Het ACHTERHUIS heeft een afgewolfd zadeldak met riet en een voet van gesmoorde oud-Hollandse pannen. De nokhoogte is gelijk aan die van het voorhuis. De gepleisterde achtergevel heeft een symmetrische indeling: dubbele deeldeur in licht getoogd kozijn met aan weerszijden een rondboogvenster en een opgeklampte mestgangdeur. Boven de deeldeur bevindt zich een zolderluik. De zijgevels van het achterhuis worden grotendeels aan het zicht onttrokken door aanbouwen. Het interieur van het achterhuis bestaat uit een middenlangsdeel met grupstal en twee paardenboxen. De houtconstructie bestaat uit drie ankerbalkgebinten waarop jukken en schaarspanten. Het aangebouwde BAKHUIS aan de straatzijde heeft een rechthoekig grondplan met zadeldak. Het dak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert af zonder goot (gezaagde lijst onder de dakvoet). De gevels zijn gepleisterd. In de korte voorgevel bevinden zich een ingang met bovenlicht, een T-schuifraam met tweedelig bovenlicht en een vierruits rond zolderlicht. De windveren aan deze zijde zijn fraai gesneden. In de zijgevel van het bakhuis heeft drie rondboogvensters met ijzeren roedenverdeling. De achtergevel heeft één zelfde rondboogvenster, een opgeklampte deur en een zolderluik. Het interieur met schouw is nog intact.

De aangebouwde SCHUUR heeft een rechthoekig grondplan en wolfdak met ongelijke schilden. Het dak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. De gevels zijn gepleisterd. In de grotendeels begroeide voorgevel is een steentje ingemetseld met het opschrift: "CLARA / 1893". Verder in deze gevel een tweeruits raam en een zolderluik. De achtergevel heeft een nagenoeg symmetrische indeling: dubbele deeldeur in kozijn met aan weerszijden een zesruits schuifraam, staldeur rechts en een zolderluik tussen twee ronde zolderlichten. De ankerbalkgebinten zijn aan een zijde op de muur gelegd en hebben aan de andere zijde een overstek.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een laat-negentiende eeuwse T-boerderij. Kenmerkend is de symmetrische opzet van het voorhuis met een benadrukte entree en een afsluitende gevellijst. Karakteristiek voor het bedrijfsgedeelte is de driebeukige indeling met ankerbalkgebinten. De boerderij alsmede het aangebouwde bakhuis en de schuur zijn gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. Ook de interieurs zijn goeddeels intact.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de langgerekte stedenbouwkundige structuur en het bebouwingspatroon aan twee evenwijdige straten in de agrarische dorpskern Zoelen. De boerderij vormt met de bijgebouwen een waardevol historisch gegroeid ensemble en is markant gesitueerd op de grens van het beschermde dorpsgezicht 'Huis Zoelen' en de dorpskern.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis