523109 - Het Klooster
Buren N 283
Haardijk 3, 4111 LE te Zoelmond

Omschrijving

Blokvormige VILLA "Het Klooster" van twee bouwlagen en zolder op rechthoekig grondplan. Het pand heeft twee kleine uitbouwen: een houten serre tegen de linker gevel en een gemetselde berging aan de achterzijde. Het DAK bestaat uit een plat met vier schilden. De dakschilden zijn gedekt met gesmoorde kruispannen en wateren af via een geprofileerde bakgoot. Het platte gedeelte van het dak is afgezet met een smeedijzeren sierhek. Uit de dakvoet van het rechter schild steken twee schoorstenen omhoog. De schoorstenen hebben aan de bovenzijde een muizetand en worden afgesloten door een trekkap.

De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld. De overwegend symmetrisch ingedeelde gevels worden sterk geleed. De horizontale geleding bestaat uit een gecementeerde plint, waterlijsten ter hoogte van de venster-lekdorpels in beide bouwlagen en een gekornist hoofdgestel (geprofileerde lijst, vlak fries, geprofileerde kroonlijst). De verticale geleding bestaat uit hoeklisenen en een overwegend regelmatige indeling in vensterassen. De voorgevel heeft bovendien een middenrisaliet. Het merendeel van de uitgespaarde gevelopeningen is rechthoekig van vorm. De hoge vensters in de eerste bouwlaag zijn voorzien van schuiframen met bovenlichten (enkelruits, T-schuif, en zesruits varianten). De lagere vensters in de tweede bouwlaag zijn voorzien van openslaande ramen. Aan de straatzijden hebben de vensteropeningen een geprofileerde omlijsting met afsluitend fronton in de eerste bouwlaag en een sluitsteen met diamantkop in de tweede bouwlaag. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is drie assen breed. De middelste as is uitgevoerd als een risaliet die door de gootlijst heen steekt en wordt afgesloten door een geprofileerd fronton met akroteria. De ingang bestaat uit een dubbele paneeldeur met aedicula-motief en ijzeren roosters; hardstenen stoep, dorpel en neuten; een halfrond bovenlicht met het opschrift: "HET KLOOSTER". De gestucte omlijsting van het bovenlicht wordt afgesloten door een sluitsteen met diamantkop. Het balkon boven de ingang wordt ondersteund door twee geprofileerde voluutconsoles. De balustrade van het balkon bestaat uit sierlijk gebogen spijlen met omgekrulde uiteinden tussen houten stijlen met panelen en een afsluitende houten handlijst. Het balkon is bereikbaar via een dubbele deur met glas in de hoge bovenpanelen. De balkondeur heeft eveneens een halfrond bovenlicht en wordt geflankeerd door smalle zijlichten. De gestucte omlijsting van het bovenlicht wordt afgesloten door een sluitsteen met diamantkop. De risaliet wordt aan weerszijden geflankeerd door één vensteras. De vensteromlijstingen en de raamindelingen zijn van het reeds beschreven type. De RECHTER ZIJGEVEL heeft een onregelmatige indeling van drie vensterassen: twee assen ter plaatse van de voorkamer en één vensteras in de achterkamer. De vensteromlijstingen en de raamindelingen zijn van het reeds beschreven type. Tegen de LINKER ZIJGEVEL is een serre gebouwd: bewerkte houten stijlen, houten onderpanelen, hoge ramen en cirkelvormige roeden in de bovenlichten. Het houten balkonhek is vernieuwd. Links van de serre bevinden zich twee zesruits schuifvensters. Direct onder een van deze vensters bevindt zich een kelderlicht met openslaande ramen. Het andere venster is gekoppeld aan een ingang met paneeldeur en enkelruits bovenlicht. De verdieping heeft in het midden een venster met openslaande ramen en rechts een openslaande dubbele deur die toegang verschaft tot het balkon boven de serre. De linker zijgevel is tussen de hoeklisenen wit gepleisterd met schijnvoegen.

De ACHTERGEVEL is drie assen breed. De eerste bouwlaag heeft in het verlengde van de keukenvertrekken een uitbouw onder lessenaardak (gesmoorde kruispannen). Op deze uitbouw sluit een brede veranda aan: vier houten stijlen, verbindend `hekwerk' van diagonale latjes aan de bovenzijde, zinken roevendak. Op de veranda openen een paneeldeur vanuit de gang en een dubbele paneeldeur vanuit de kamers en suite. Deze deuren hebben glas in het hoge bovenpaneel. De verdieping telt drie venster met openslaande ramen. De RUIMTELIJKE INDELING bestaat uit een middengang van voor tot achtergevel, kamers en suite in de rechter beuk, een eetkamer, keuken en bijkeuken in de linker beuk. De trap naar de verdieping bevindt zich ongeveer halverwege de gang aan de linker zijde. Het woonhuis bezit een groot aantal oorspronkelijke INTERIEURELEMENTEN, zoals een wit marmeren vloer en plint in de vestibule en de gang; een tochtdeur met zij- en bovenlichten; gehoute paneeldeuren (merendeels overgeschilderd); in de kamers en suite en de eetkamer zwart marmeren schoorsteenmantels, schuifdeuren, schuifbare binnenluiken, stucplafonds met midden- en hoekstukken in de vorm van cartouches met palmetten, bloem-, blad- en fruitmotieven; een hardstenen spoelbak met twee kranen in de bijkeuken; eenvoudige houten schouw met schildpadtegels in de keuken, troggewelven op ijzeren liggers in de kelder.

De voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een smeedijzeren spijlen-HEK met pijlpunten. In deze afscheiding zijn twee dubbele draaihekken opgenomen ter plaatse van een gebogen oprit naar de voordeur van het woonhuis.

VILLA "Het Klooster" met HEK uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en gaaf voorbeeld van een groot blokvormig woonhuis in eclectische stijl met invloeden van het neoclassicisme en de neorenaissance. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals gave verhoudingen, goed materiaalgebruik en bijzondere en rijke ornamentiek. Voorts is het interieur goeddeels intact bewaard gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering aan de zuidelijke rand van het dorp Zoelmond: de villa staat op een lichte verhoging in het landschap aan een kruising van wegen. Karakteristiek is de afscheiding van de voortuin aan de straatzijden door een smeedijzeren hek.