Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523114
Complexnummer
523112 - Engelrode
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82862/20
Kadastrale aanduiding
Buren N 269
Bij Kochpad 17, 4111 LD te Zoelmond

Omschrijving

Omschrijving

Stenen SCHUUR uit de 19de eeuw met middenlangsdeel. De schuur heeft een rechthoekig grondplan en wordt afgesloten door een wolfdak. Het DAK is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert af via niet oorspronkelijke bakgoten op klossen en een zinken mastgoot. De handvorm bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld en voorzien van rechte steekankers. De uitgespaarde gevelopeningen zijn rechthoekig van vorm en worden afgesloten door rollagen. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (zuidzijde) heeft in het midden hoge deeldeuren met middelman in een kozijn en een dubbel zolderluik in een kozijn. Aan weerszijden hiervan bevinden zich een negenruits raam en een opgeklampte mestdeur. De schuine zijden van deze gevel worden afgesloten door een rollaag.

De ZIJGEVELS zijn voorzien van een reeks rechthoekige vernieuwde stalramen. De oostelijke zijgevel heeft aan de zijde van het woonhuis twee opgeklampte dubbele deuren voor de ingebouwde wagenschuur. De naar het woonhuis gerichte ACHTERGEVEL is voorzien van twee opgeklampte mestdeuren en een niet oorspronkelijk vierruits raam. De schuine zijden van deze gevel worden afgesloten door een rollaag. De op deze gevel aansluitende nieuwere aanbouwen die de schuur met het woonhuis verbinden, vallen buiten de bescherming.

De houtconstructie in de schuur bestaat uit vijf ankerbalkgebinten. De zoldering is in de zijbeuken lager dan in de deel.

Waardering

Stenen SCHUUR uit de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een 19de eeuwse stenen schuur met koeienstal en middenlangsdeel. Het object is gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en inwendige houtconstructie. Op onderdelen is de detaillering gewijzigd (goten, ramen). - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een historisch gegroeid agrarisch complex "Engelrode" dat markant is gesitueerd op een terp ten westen van de dorpskern Zoelmond.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523112. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Halleschuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing