Beusichem B 1784
Beusichem B 1785
Bij Plein 7, 4111 KV te Zoelmond

Inleiding

Twee gekoppelde SCHUURBERGEN uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het object bevindt zich op het erf van boerderij De Werff, en is gesitueerd tussen het bedrijfsgedeelte van de boerderij en de iets hoger gelegen invalsweg Hoogeinde. De schuurbergen zijn evenals de boerderij met de ingangszijde naar het Plein gericht. Naar achteren loopt het erf af in de richting van de (voormalige) rivier de Zoel.

De boerderij (het hoofdgebouw) valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De twee gekoppelde SCHUURBERGEN hebben één gemeenschappelijke onderbouw voor de stalling van vee en werktuigen. Aan de achter- en rechter zijde is de stalling uitgebouwd. Het dakschild van deze uitbouw is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert af zonder goten. De houten wanden van de onderbouw bestaan uit gerabatte delen met messing en groef en zijn geplaatst op een bakstenen voetmuur. De stalling is aan de lange voorzijde bereikbaar via opgeklampte tweedelige deuren: twee dubbele en één enkelvoudig exemplaar. Aan deze zijde bevinden zich tevens enkele vier- en zesruits raampjes. De inwendige draagconstructie van de tasvloer bestaat uit een lange dekbalk op standvinken.

De voor het opslaan van hooi bestemde open bovenbouw bestaat uit twee gescheiden tasruimten met elk een planken tasvloer, vier houten roeden en een in hoogte verstelbaar rieten tentdak met zinken afsluiting.

Twee gekoppelde SCHUURBERGEN (XIXB).

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dubbele schuurberg uit de tweede helft van de 19de eeuw met een houten onderbouw (stalling) en twee verhoogde tasruimten met elk vier roeden en een rieten tentdak. Het is object is van bijzonder belang vanwege zijn bestemming en karakteristieke verschijningsvorm, welke verbonden zijn met de grote differentiatie aan bedrijfsgebouwen die karakteristiek is voor het 19de eeuwse boerenerf.

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek en markant gesitueerd onderdeel van een waardevol agrarisch ensemble aan de rand van de dorpskern Zoelmond, op de plaats waar de invalsweg Hoogeinde uitmondt op het Plein. Het object speelt een beeldbepalende rol in dit historisch gegroeid gebied.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuurberg dubbele