Herwijnen U 398
Waaldijk 86, 4171 CG te Herwijnen

Inleiding

Op rijbaanhoogte op de dijk, buitendijks aan de rivierzijde van de Waaldijk, gelegen bakstenen voormalig BRANDSPUITHUISJE, gebouwd rond 1900, dat nu dienst doet als garage. Langs de rechterzijgevel geeft een gemetselde trap van tien treden toegang tot de tegen het dijklichaam aangebouwde kelder, die in de Tweede Wereldoorlog dienst heeft gedaan als gevangenis. Het voormalige brandspuithuisje draagt bij aan een markant dorpsbeeld dat in samenhang met de overige bebouwing hier langs de dijk in de bocht van de rivier is gevormd.

Omschrijving Het voormalige brandspuithuisje is gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde haaks op de Waaldijk staat. Het telt op dijkniveau één bouwlaag onder een met gesmoorde Tuile-du-Nordpannen gedekt zadeldak. De kelder is tegen het dijklichaam gebouwd. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en bevat op de begane grond een licht getoogde, vernieuwde dubbele deur onder een getoogde strek. In de geveltop is een houten tochtluik aangebracht onder een rollaag en voorzien van een bakstenen lekdorpel. Langs de dakrand is een sierlijst met klimmend fries uitgemetseld.

De LINKERZIJGEVEL is blind. Op rijbaanhoogte is over de gehele breedte van het gevelvlak een rollaag gemetseld. Het gevelvlak wordt beëindigd met een uitgemetseld sierfries. De goot rust op gootbeugels.

Tegen de ACHTERGEVEL is een houten kippenhok gebouwd. De geveltop bevat een houten tochtluik onder een rollaag en met een bakstenen lekdorpel, overeenkomstig het luik in de voorgevel. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.

De RECHTERZIJGEVEL bevat in het gevelvlak onder het dijkniveau een rondboogvormige, opgeklampte deur, die toegang geeft tot de voormalige keldergevangenis. Evenals de linkerzijgevel is op rijbaanhoogte over de gehele breedte van het gevelvlak een rollaag gemetseld. Het gevelvlak wordt beëindigd met een uitgemetseld sierfries. De goot rust op gootbeugels.

Voormalig BRANDSPUITHUISJE, gebouwd omstreeks 1900.

-\tVan architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype en de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de dijkbebouwing. De relatie met de omgeving is intact.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige bestemming als brandspuithuisje en gevangenis.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Brandspuithuisje