Herwijnen U 508
Waaldijk 137, 4171 CC te Herwijnen

Inleiding

De aan de Waaldijk gelegen PASTORIE werd in 1884 gebouwd. In de rechterzijgevel is een gedenksteen aangebracht met ondermeer de tekst: 'DE EERSTE STEEN GELEGD / 6 OCTOBER 1884 / DOOR HET KERKBESTUUR'. Voorts worden de namen vermeld van de kerkvoogden en notabelen die zitting hebben in het kerkbestuur.

De pastorie is links van de kerk gelegen. De smalle siertuin aan de voorzijde wordt afgesloten door een smeedijzeren spijlenhek. Rechts opzij ligt het kerkplein dat middels een trap vanaf de dijk bereikbaar is. De pastorie draagt in belangrijke mate bij aan het markante dorpsbeeld dat in samenhang met de overige bebouwing hier langs de dijk in de bocht van de rivier is gevormd.

Aan de achterzijde van de pastorie is in 1982 een kerkelijk centrum aangebouwd van één bouwlaag.

Omschrijving

De pastorie is binnendijks tegen het dijklichaam gelegen en gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde evenwijdig loopt aan de Waaldijk. De kelderverdieping is tegen de dijk gebouwd, de woonverdieping bevindt zich op rijbaanhoogte. Het afgeplatte schilddak, waarvan het bovendeel licht hellend is (niet-oorspronkelijk), is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband en voorzien van een knipvoeg. In de voorgevel is gele baksteen toegepast in de ontlastingsbogen, de deuromlijsting, de horizontale band ter hoogte van de wisseldorpels van de vensters en in het gemetselde fries onder de dakrand. Langs de voorgevel loopt een hardstenen plint. In de zijgevelvlakken is het gedeelte dat onder het dijkniveau is gelegen bekleed met hardsteen in blokmotief.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. Het middendeel, bestaande uit drie vensterassen, is licht risalerend en met een verdiepingshoogte opgetrokken. Op de begane grond is in het midden een brede, houten paneeldeur met een van glas-in-lood voorzien, segmentboogvormig bovenlicht aangebracht in een decoratief uitgemetselde omlijsting. Voor de deur twee hardstenen stoeptreden. Ter weerszijden bevinden zich twee T-vormig ingedeelde schuifvensters met een segmentboogvormig bovenlicht, eveneens voorzien van glas-in-lood. De luiken zijn verdwenen. De zolderverdieping bevat drie T-vormig ingedeelde vensters, ook met een segmentboogvormig bovenlicht, maar zonder glas-in-lood. De deur en de vensters zijn geplaatst onder een segmentboogvormige ontlastingsboog in gele baksteen. Het gevelvlak wordt beëindigd met een geprofileerde gootlijst waaronder een fries siermetselwerk, dat in het verhoogde middendeel rijker is uitgevoerd dan in de twee lagere zijdelen. In het dakvlak is ter weerszijden van het verhoogde gevelvlak een dakkapel aangebracht onder een afgeplat schilddakje en met een cirkelvormig raam.

De LINKERZIJGEVEL bevat in de plint, onder het dijkniveau, een verticaal gedeeld 3-ruits venster voorzien van een diefijzer. Op de woonverdieping is een T-vormig ingedeeld schuifvenster met een van glas-in-lood voorzien, segmentboogvormig bovenlicht aangebracht. De luiken zijn verdwenen. De goot rust op gootbeugels. In het dakvlak twee kantelbare dakramen.

De ACHTERGEVEL is symmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. In het midden is de deur geplaatst met boven- en zijlichten in een licht risalerend gevelvlak. Ter weerszijden bevinden zich twee T-vormig ingedeelde schuifvensters, waarvan de twee vensters links van de deur zijn voorzien van een glas-in-lood bovenlicht. De deur en de vensters zijn geplaatst onder een strek. De goot rust op gootbeugels. In het dakvlak zijn drie kantelbare dakramen aangebracht.

De RECHTERZIJGEVEL bevat in de plint, onder het dijkniveau, een 9-ruits schuifvenster en een houten deur met bovenlicht. Voor het overige is het gevelvlak blind en bevat het alleen de grote stichtingssteen. De goot rust op gootbeugels. In het dakvlak zijn twee kantelbare dakramen aangebracht.

Het INTERIEUR is geheel gerenoveerd en bevat in de (doorgebroken) woonkamers eenvoudige stucplafonds met geprofileerde lijsten.

PASTORIE, links van de N.H. Kerk gelegen, aan de Waaldijk, gebouwd in 1884.

-\tVan architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl en de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als markant gelegen pand naast de N.H. Kerk. De relatie met de omgeving is intact. Het object draagt in hoge mate bij aan het markante dorpsbeeld hier langs de dijk in de bocht van de rivier.

-\tVan cultuurhistorische waarde als onderdeel van het N.H. kerkcomplex.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)