Culemborg I 2448
Tollenstraat 36, 4101 BE te Culemborg

Inleiding

Reclame-MUURSCHILDERING voor het merk Virginia-sigaretten, 'Miss Blanche' na 1925, door Vilmos Huszár (1884-1960), kunstschilder en mede-oprichter van De Stijl. Behalve met schilderen en het ontwerpen van interieurs, hield Huszár zich bezig met het ontwerpen van grafisch werk voor reclame en industrie. Hij was tevens verantwoordelijk voor het eerste logo voor het tijdschrift De Stijl.

Omschrijving

De muurschildering is aangebracht op de zijgevel van het hoekhuis aan de Tollensstraat 36. Hij bevindt zich in het linkerdeel van de noordwaarts gerichte, aan de Achterstraat gelegen zijgevel en beslaat de gehele verdieping en reikt tot halverwege de begane grond. De op een pleisterlaag aangebrachte, rechthoekige schildering is gevat in een geprofileerde lijst. De schildering toont tegen een geel fond een in vorm geabstraheerd beeld van een vrouw met hoed. Zij is ten halve lijve weergegeven waarbij behalve haar opzij gerichte gelaat, alleen haar scherp gesneden ruiterjasje met witte coltrui en een handschoen die een sigaret aan haar lippen vasthoudt, haar bovenlijf suggereren. Onderaan de schildering staat in drie regels onder elkaar het sigarettenmerk vermeld met in sierlijke letters 'MISS BLANCHE' en daaronder in drukletters 'VIRGINIA' (in rood) en 'CIGARETTES'.

Reclame-MUURSCHILDERING, door Vilmos Huszár, ca 1925.

- Van kunsthistorisch belang als goed en gaaf voorbeeld van een reclame-muurschildering door de bekende kunstschilder en mede-oprichter van De Stijl Vilmos Huszár, waarin enkele stijlkenmerken van De Stijl zoals het gebruik van primaire kleuren en het schematisch weergeven van de voorstelling voorkomen.

- Situeringswaarde vanwege de prominente locatie op de hoek van twee parallelle wegen die vanuit noordelijke richting het stadje invoeren.

- Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geschilderde reclame-uiting van een landelijk bekend produkt. Dergelijke schilderingen kwamen op grote schaal in het straatbeeld voor maar zijn nu merendeels verdwenen en als zodanig bezit de schildering zeldzaamheidswaarde.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Reklamebord Reklamemuurschildering

Functionalisme