523146 - Parochie van de H. Cornelius
Beuningen B 2164
Dorpssingel 2, 6641 BE te Beuningen Gld

Omschrijving

De gedeeltelijk onderkelderde (linker voorzijde) PASTORIE heeft thans de vorm van een langwerpige bouwblok, dat bestaat uit twee bouwlagen en wordt afgesloten door een omlopend schilddak met plat. De dakvlakken zijn voorzien van leien in Maasdekking. Het dakvlak aan de voorzijde wordt in het hart van de gevel doorbroken door een dakkapel. Deze dakkapel wordt door een houten fronton bekroond, ondersteund door houten vlakke pilasters met lijstkapitelen en geflankeerd door uitgezaagde voluutvormige wangstukken. In de dakkapel bevindt zich een vierruits stolpraam. De gevels sluiten af met een gepleisterd fries met een geprofileerde houten bakgoot. Zowel fries als goot zijn bij de zich in de voorgevel bevindende middenrisaliet gecornist. De gevels hebben een gepleisterd plint en zijn gemetseld in baksteen in kruisverband, met strekken ter afsluiting van de vensteropeningen.

De VOORGEVEL heeft een symmetrische indeling en is drie traveeën breed. In de eerste bouwlaag bevindt zich in het midden de monumentale ingangspartij met vlakke houten pilasters met lijstkapitelen en hardstenen basementen en een houten hoofdgestel. Het gietijzeren bovenlicht heeft een symmetrische roedenverdeling, met daarin een zestal, onderling door smalle roeden verbonden kleine ruitvormige delen, met gekleurd glas bezet. De donkergroene houten paneeldeur heeft op de as van symmetrie een messing spion (?) en een verticale messing brievenbus. Voor de deur ligt een trap met drie hardstenen treden. Op de bepleisterde bomen is een neogotisch gedecoreerd smeedijzeren hek aangebracht. Links en rechts van de ingangspartij bevindt zich een rechthoekige vensteropening met hardstenen vensterbank welke wordt afgesloten door een anderhalfsteens strek. De vensteropening met kozijn heeft een zesruits schuifraam. Op de tweede bouwlaag zijn drie identieke vensters aanwezig.

In de LINKER ZIJGEVEL zijn de vensteropeningen a-symmetrisch geplaatst. Naast zeven vensteropeningen (drie in de eerste bouwlaag, vier in de tweede bouwlaag) met zesruits schuiframen bevinden zich hier twee smalle vensteropeningen met drieruits schuiframen (één in de eerste bouwlaag, één in de tweede bouwlaag verdieping). Deze bevinden zich in de tweede travee gezien vanaf de rechterhoek). Aan de linker zijde bevindt zich in de vijfde travee een rechthoekige deuropening met kozijn met drieruits bovenlicht. Deze deur geeft toegang tot de bijkeuken. In de vierde travee liggen de vensters van de eerste en tweede bouwlaag niet in elkaars verlengde. Het venster in de eerste bouwlaag is een half venster naar links verschoven.

De eerste bouwlaag van de ACHTERGEVEL heeft links een rechthoekige vensteropening met kozijn met dubbele, naar buiten draaiende, tuindeuren. Rechts daarvan een rechthoekige deuropening met kozijn met bovenlicht en enkelruits dubbele, naar buiten draaiende, deuren. Daarnaast een kleine rechthoekige vensteropening met natuurstenen vensterbank en met kozijn met enkelruits draairaam afgesloten door een steens strek. In het kozijn zijn twee verticale diefijzers geplaatst. In de tweede bouwlaag bevindt zich in het verlengde van voornoemd venster een gelijksoortig venster zonder diefijzers. Links daarvan, in het verlengde van de deuropening in de eerste bouwlaag een rechthoekige vensteropening met kozijn met zesruits schuifraam.

De RECHTER ZIJGEVEL bezit in beide bouwlagen vijf rechthoekige vensteropeningen met natuurstenen dorpelsteen met kozijnen met zesruits schuiframen afgesloten door een anderhalfsteens strek.

In het INTERIEUR is de oorspronkelijke structuur bewaard gebleven.

PASTORIE gebouwd in 1839 en in 1885 naar achteren uitgebreid.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een vrij gaaf voorbeeld van een vroeg 19-de eeuwse pastorie, opgezet in een klassieke Empire-stijl. De laat 19-de eeuwse uitbreidingen van de achterzijde sluiten goed aan bij het oudste gedeelte. Het gebouw heeft een bijzondere bouwmassa, waarbij vooral de grote diepte opvalt ten opzichte van de breedte van de voorgevel. Tevens bezit het gebouw markante details zoals de ingangspartij.

-\tVan stedebouwkundige waarde als onderdeel van het complex dat in de oude dorpskern van Beuningen is gelegen. De pastorie is gelegen aan de Dorpssingel op de hoek met de belangrijke Van Heemstraweg. Door de markante hoofdvorm en de statige gevels, in combinatie met tuin en tuinmuur geven een goed beeld van deze in historisch opzicht nog vrij gaaf bewaard gebleven omgeving. De pastorie vormt tevens een belangrijke visuele ondersteuning voor de er tegenover gelegen R.K. Corneliuskerk. Deze kerk, het opvallendste gebouw van het dorp, is gelegen in de oude dorpskern van Beuningen en bepaalt met haar forse toren met naaldspits het beeld in deze omgeving. De kerk, kerkhof en pastorie maken deel uit van de oude historische structuur van deze dorpskern die ter plaatse nog vrij gaaf bewaard is gebleven.

-\tVan cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat een grote rol gedurende eeuwen in het leven van de bewoners van het dorp heeft gespeeld. In het leven van veel inwoners speelde de kerk en haar pastoors een bepalende rol. Veel inwoners zijn door deze pastoors gedoopt, getrouwd en begraven en hebben herinneringen aan de kerk en haar pastoors. De pastorie staat zeer waarschijnlijk op een terrein dat al sinds eeuwen is gebruikt voor bebouwing, mogelijk behorende bij de kerk, en fungeert samen met de kerk een herinnering voor alle gebeurtenissen uit het verleden, waarin de kerk een belangrijke rol heeft gespeeld. Het terrein is waarschijnlijk vanwege de oude bewoningsgeschiedenis van dit deel van het dorp ook in archeologisch opzicht van groot belang.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)