523146 - Parochie van de H. Cornelius
Beuningen B 2164
Bij Dorpssingel 2, 6641 BE te Beuningen Gld

Omschrijving

Links achter de pastorie (apart monumentnummer 523150) bevindt zich in de tuin nog een vrijstaand bijgebouw in de vorm van een KOETSHUIS uit 1885. Het gebouw is enigszins gewijzigd. Het koetshuis heeft gepleisterde gevels onder een zadeldak met gesmoorde oud Hollandse pannen. De tuin aan de noord en oostzijde rond de pastorie wordt omgeven door een gietijzeren tuinhek met toegangspoort (apart monumentnummer 523153) van waaruit een grindpad naar de ingangspartij leidt.

KOETSHUIS

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een koetshuis uit het einde van de negentiende eeuw bij een pastorie. Het koetshuis kenmerkt zich door een eenvoudige, herkenbare uitvoering met hoge ensemblewaarden in samenhang met de andere complexonderdelen.

-\tVan stedebouwkundige waarde als onderdeel van het complex dat in de oude dorpskern van Beuningen is gelegen. De pastorie is gelegen aan de Dorpssingel op de hoek met de belangrijke Van Heemstraweg. Door de markante hoofdvorm en de statige gevels, in combinatie met tuin en tuinmuur geven een goed beeld van deze in historisch opzicht nog vrij gaaf bewaard gebleven omgeving. De pastorie vormt tevens een belangrijke visuele ondersteuning voor de er tegenover gelegen R.K. Corneliuskerk. Deze kerk, het opvallendste gebouw van het dorp, is gelegen in de oude dorpskern van Beuningen en bepaalt met haar forse toren met naaldspits het beeld in deze omgeving. De kerk, kerkhof en pastorie maken deel uit van de oude historische structuur van deze dorpskern die ter plaatse nog vrij gaaf bewaard is gebleven.

-\tVan cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat een grote rol gedurende eeuwen in het leven van de bewoners van het dorp heeft gespeeld. In het leven van veel inwoners speelde de kerk en haar pastoors een bepalende rol. Veel inwoners zijn door deze pastoors gedoopt, getrouwd en begraven en hebben herinneringen aan de kerk en haar pastoors. De pastorie staat zeer waarschijnlijk op een terrein dat al sinds eeuwen is gebruikt voor bebouwing, mogelijk behorende bij de kerk, en fungeert samen met de kerk een herinnering voor alle gebeurtenissen uit het verleden, waarin de kerk een belangrijke rol heeft gespeeld. Het terrein is waarschijnlijk vanwege de oude bewoningsgeschiedenis van dit deel van het dorp ook in archeologisch opzicht van groot belang.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)