523146 - Parochie van de H. Cornelius
Beuningen B 2164
Dorpssingel 2, 6641 BE te Beuningen Gld

Omschrijving

Het HEILIG HARTBEELD is geplaatst op een hoge achtzijdige sokkel van tufsteen, aan de bovenzijde afsluitend met een geprofileerde lijst. Op deze sokkel bevindt zich een achthoekig basement met op de hoeken een viertal knielende engeltjes. Op één der zijden staat de tekst : "Jezus Koning der Harten Ontferm U Onzer". Op plaquettes aan de andere zijde : "H.Hart van Jezus zegen Beuningen A.D. 1920. Mijn Rijk is niet van deze wereld". Op het basement is het Christusbeeld geplaatst. De Christusfiguur is gehuld in een lang plooienrijk gewaad en maakt met zijn rechter hand een zegenend gebaar.

HEILIG HARTBEELD op sokkel uit 1920.

-\tVan kunsthistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een Heilig Hartbeeld als een monumentale tuinsculptuur uit de late 19-de eeuw en vroege 20-ste eeuw, een periode waarin de vormentaal van historische bouw- en kunststijlen (gotiek, renaissance), gecombineerd met elementen uit de nieuwe kunst (Art Nouveau of Jugendstil) nog een grote rol speelde. Het beeld is gezien de vormentaal (in de neogotische traditie) ouder dan de sokkel met engelen, die blijkens de opschriften uit 1920 dateert. Toch past deze traditioneel vormgegeven sokkel goed bij het beeld.

-\tVan stedenbouwkundige / situatieve waarde als onderdeel van het complex. Het beeld ligt vlak langs de Van Heemstraweg in het hart van het dorp Beuningen, in de tuin van de oude R.K. pastorie, op de hoek met de Dorpssingel. Hier bepaalt het met de er links naast gelegen Corneliuskerk en de erachter gelegen pastorie het historische beeld in hoge mate. Van belang is ook de ensemblewaarde van het beeld, dat een onmisbaar onderdeel vormt van een vooroorlogs katholiek ensemble.

-\tVan sociaal-economische / cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat een belangrijke rol heeft gespeelt in het dorpsleven. H. Hartbeelden zijn kenmerkend voor de katholieke geloofsbeleving vanaf 1900, waarin de devotie voor het Heilig Hart in zowel "de huiskamer" als bij de kerk een grote rol speelde. Deze beelden vormen een onmisbaar onderdeel van het ensemble van kerk, kerkhof, pastorie en pastorietuin.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinbeeld

het beeld is mogelijk ouder