Beuningen F 1097
Waardhuizenstraat 8, 6641 KA te Beuningen Gld

Omschrijving

Het uit de periode na 1910-1915 daterende KOETSHUIS met daarin een bakhuis heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag met een zadeldak met overstek met windveren. Het overstek boven de voorgevel heeft een makelaar en haanhout. Het dak is gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De gevels zijn gepleisterd met eveneens een schijnvoegenafwerking. De voorgevel is gepleisterd. De VOORGEVEL heeft links een getoogd venster met gietijzeren getoogd veel-ruits raam. Rechts van het midden bevindt zich een klein rechthoekig venstertje met strek en geheel rechts een getoogd stalvenstertje van het zelfde type als in de linker zijgevel van het achterhuis van de boerderij. In de topgevel bevinden zich ook weer twee dito stalvensters.

De LINKER ZIJGEVEL heeft geheel rechts direct na de aansluiting van het dwarsmuurtje tussen de boerderij en koetshuis een deurkozijn met kraalprofiel en opgeklampte deur. Links naast deze deuropening bevindt zich een venster, afgesloten door een segmentboog met rood geschilderde baksteen met witte voegen en een 4-ruits schuifraam met opgeklampte luiken. Deze gevel bevat verder twee getoogde stalvensters, van hetzelfde type als in de linker zijgevel van het achterhuis van de boerderij (zie aldaar). De ACHTERGEVEL heeft een a-symmetrische indeling met rechts een brede, nog originele bedrijfsdeuropening, afgesloten door een segmentboog met opgeklampte bedrijfsdeuren. Links daarvan bevindt zich een later ingebroken, smallere en iets lagere bedrijfsdeuropening, eveneens afgesloten door een segmentboog met dito deuren. Links daarnaast een getoogd stalvenster met 9-ruits raam. In de topgevel bevindt zich een getoogd luik. Links bevindt zich een jongere, oorspronkelijk vrijstaande varkensschuur met gepleisterde muren en een met pannen gedekt zadeldak.

KOETSHUIS

-\tVan architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een agrarisch bijgebouw, in casu een koetshuis op een boerenerf, die een herkenbare hoofdvorm bezit en een verzorgde detaillering, karakteristiek voor de bouwtijd (1913). In samenhang met het hoofdgebouw is er sprake van een hoge ensemblewerking.

-\tVan stedenbouwkundige / situatieve waarde als onderdeel van het complex dat door haar zeer markante, kloeke opzet, in combinatie met de nog zeer landelijke ligging ten noorden van het gemeentehuis zeer sterk het beeld van de omgeving bepaalt. De boerderij met koetshuis staat gericht met de achtergevel naar de Waardhuizenstraat, de reden waarom ook het gevelwerk van het bedrijfsgedeelte met zorg is uitgevoerd en een opvallend element vormt vanuit de Waardhuizenstraat gezien. Deze straat doorkruist al een zeer oud buitengebied van Beuningen, richting Waaldijk, met al zeer oude huisplaatsen, waarvan deze ongetwijfeld de meest waardevolle en meest markante bebouwing bezit, van belang voor het historische beeld ter plaatse.

-\tVan sociaal-economische / cultuurhistorische waarde als onderdeel van een boerderij die is gelegen op een boerenplaats, door documenten en oude kaarten bekend geworden als "Warthuizen", een terrein met een al zeer oude historie. Deze boerenplaats behoort samen met andere al zeer oude huisplaatsen tot het geheel waaruit het dorp Beuningen groeide. Het huidige complex is blijkens een recent uitgevoerd globaal onderzoek tot stand gekomen in diverse fasen, vanaf de late middeleeuwen tot aan de vroege 20ste eeuw, waarin uiteindelijk de buitengevels hun huidige uiterlijk kregen. Het huis onderstreept de ouderdom van deze boerenplaats, welke ongetwijfeld ook in archeologisch opzicht van grote waarde zal zijn.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)